Gölün Üzerinde Ağdan Yumuşak Meydan: Soft Square

Zhu Xiaodi, Çin'deki bir balık göletinin üzerine örgülü halat ağdan yumuşak meydan tasarladı.

Çin’de kırsal alanı yeniden canlandırma projesinin başlangıcı, şehir kaynaklarının, kırsal kalkınma için yararlanılmasını vurguluyor. Temel strateji, turizmi, sermaye ve endüstrileri kırsal alana çekmeyi, kültürel etkileşimi benimsemeyi, nüfusu muhafaza etmeyi ve yeni sakinlerin buraya yerleşimini kolaylaştırmayı kapsıyor. Bu anlamda, kırsal alana kültürel projeleri entegre etmek, yeni bir girişim. Shenzhen’in Changshou Köyü’nde, Çin sahne sanatları stüdyosu Longma Studio, bir tiyatro komünü kurmak için deneysel bir çabaya girişti.

Bu komünün, yaratım ve provalardan dramaların sahnelenmesine kadar bütün aşamaları kapsayan bir düzenli kırsal sanat performans merkezi görevi görmesi amaçlanıyor. Bu girişimi desteklemek ve artan sayıdaki seyirciyi ve turisti barındırmak için mimar Zhu Xiaodi, köyün genel planlamasını ve önemli alanların tasarımını yönlendirmekle görevlendirilmiş.

Changshou Köyü, Kuzey Shenzhen’in dağlık bölgesinde konumlanıyor. Performans mekanı, köydeki geleneksel mimari kompleks olan Jiang’s Hakka Evleri’nde yer alıyor. Çin Hanedanlığı’nda Qianlong döneminde, bu 8000 metrekarelik kompleks, bir dağın önünde konumlanmış ve bir göleti kucaklayan tipik bir Kanton yerleşim düzeni içeriyor. Evlerin bazı kısımları sağlam kalırken, bazıları ise yıkılmış. Changshou Köyü’nün havadan görüntüleri, mekansal dokusunun tarımsal köklere dayandığını ortaya çıkararak her hanenin bağımsız ev sistemlerini, dar yolları ve açık kamusal alanların yetersizliğini gösteriyor. On yıllar boyunca, başlangıçta sıkışık olan köy girişi, sokaklar, patikalar ve gölet, piyasa ekonomisinin etkisi sebebiyle insanları bir araya getirme cazibesini kaybetmiş.

Hakka Evleri’nin önündeki gölet, özel bir balık havuzu olarak kiralanmış. Onun doğal kıyı şeridi taş ve betonla değiştirilmiş. Yaya ve araçların güvenliğini sağlamak için paslanmaz çelik korkuluklar koyulmuş ve bu da, göletin köydeki görünümünü ve rolünü temelden değiştirmiş. Bu değişiklikler kırsal alan dokusu ve doğal peyzajı bozarak kırsal kamusal alanda bir yabancılaşma hissiyatına neden olmuş.

Longma Studio’nun performanslarının, Changshou Köyü’nü, Pingshan semtini ve hatta Shenzhen’i de büyük ölçüde etkilemesi, drama ve yerel kültürel etkinliğe karşı olan yerel ilginin ateşlenerek daha büyük bir kültürel etkinliğe evrileceği tahmin ediliyor. Bu sırada bu durumun, beklenen turist akınına yol açması ve Changshou Köyü’ndeki zaten sıkışık olan kamusal alanlarda sorunlara neden olmuş.

Ayrıca, artan ziyaretçi sayısı; sadece dramaya karşı olan ilgiyi karşılamak için değil, aynı zamanda kırsal alanın deneyimlenmesi ve içine dalınması için daha fazla kamusal alan gerektiriyor. Ağustos 2023’te, mimar Zhu Xiaodi ve ekibi, araziyi ziyaret ederek gözlemlerine ve gölet analizlerine göre bir plan önermiş. Bu tasarı, kamu yönetimi ve Longma Studio’dan büyük bir destek almış.

Zhu Xiaodi’nin yenilikçi konsepti, göletin üzerine büyük bir örgülü halat ağ yapısı inşa etmeyi içeriyor. Bu enstalasyon, çevredeki yollarla kusursuz bir şekilde bütünleşerek köyde yeni bir kamusal alan haline gelen geniş bir meydan yaratıyor. 90KN’ye kadar çekme mukavemetine ve ultra düşük esnekliğe sahip malzemeden yapılmış halat ağ; yürüme, ayakta durma, oturma veya uzanma gibi çeşitli aktiviteleri destekleyebiliyor. Bu tasarım, turistler ve köylülerin rahatlamaları ve doğayla iletişim kurmaları için özgün bir deneyim sağlayarak kamusal alan inşa etmenin yenilikçi bir yolunu sunuyor. Bu mimari enstalasyona uygun bir şekilde “Soft Square” adı verildi.

Halat ağ, insanların uçsuz bucaksız gökyüzüne rahatça bakmaları, göleti görmeleri ve aşağıdaki yüzen balıkları ve çiçek açan nilüfer çiçeklerini izlemeleri için sakin bir nokta sunuyor. Akşamları, yansıması sakin suda parıldayan yükselen ayı bekleyebilir ve takdir edebiliyorlar. Halat örgünün yapısını optimize etmek ve maliyetleri düşürmek için, göletin içinde yedi dairesel beton destek tasarlandı ve ağın açıklığı kısaltıldı. Bu beton yapıların etrafındaki ek çelik destekler, ağın göletin kenarlarına uyguladığı yatay gerilimi dengeliyor. Ağın ipler arasındaki 120 mm’lik aralık, her yaştan kullanıcı için güvenlik ve konfor sağlıyor. Ana ağın altındaki ikincil zayıf ağ, nesnelerin gölete düşmesini önlüyor. Halat ağa yerleştirilen iki açılabilir giriş ve çıkış, günlük bakımı kolaylaştırıyor. Yeni halat ağa rağmen gölet, bir balık havuzu olarak işlevini ve köyün su sistemindeki temel rolünü koruyor.

Soft Square” mimari enstalasyonu yalnızca kırsal kesimin günlük yaşamına uyum sağlamakla ve turizm ve eğlencenin çeşitli işlevlerini entegre etmekle kalmıyor, aynı zamanda derin bir manevi öneme de sahip. Bağlantı ve duygusal ifade için önemli bir yer olarak hizmet ederek mekan anlamının genellikle belirli bir zaman ve mekan bağlamında belirli topluluklarla yankılandığını gösterir. İşlevsel niteliklerin ötesinde, bu mekan kültürel ve sosyal öneme sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın