Dalgalı Balkonları Olan Eliptik Formlu Apartman: The Elipse

SADAR+VUGA, Ljubljana'da The Elipse isimli bir apartman projesi tasarladı.

Fotoğraflar: Ana Skobe

Çevresinde çitler olmayan, açık ve kapsayıcı kamusal alanlarla çevrili olan apartman projesinde şehir içi çevre yolu, tarihi bir okul ve yeni bina arasında bir giriş meydanı oluşturulmuş. Bu meydan, binanın girişlerine açılan kapalı kemerlere kadar devam ediyor. Doğu tarafında, çocuk oyun alanı içeren bir bahçe, sakinlerin açık hava yaşam alanının önemli bir parçasını oluşturuyor. Nehir kanalının kıyısında yer alan bir yol, binayı yakındaki bir mahalleye bağlıyor ve bu bölgede garaj ve servis girişleri yer alıyor.

The Elipse, büyüklükleri ve dış mekânla bağlantıları farklılık gösteren 70 dairelik bir bina. Binanın yapısal sistemi, her daire için yüksek düzeyde uyarlanabilir yapıda olup eliptik formu, mini çatı katı dairelerinden dublekslere ve klasik koridor-oda dairelerine kadar farklı tipolojilere olanak tanıyor.

 

Daireler, bir yatak odalı ve sundurmalı dairelerden, geniş çatı teraslarına sahip teras katına kadar çeşitli boyutlarda. Kuzey tarafında, daha küçük dairelerdeki her oda, daire içinde çapraz dolaşım sağlayan bir sundurmaya açılırken güney tarafını ise geniş ve dalgalı balkonlar tanımlıyor. Balkonlardaki saksılar hem mahremiyeti artırmak hem de yakınlardaki yeşil tepelerin manzarasını sunmak için konumlandırılmış.

Bu nedenle, Elipse binası belirgin bir ikili karaktere sahip. Binanın kuzey tarafı sakin ve kıtasal bir yapıya sahipken, güney tarafı canlı ve Akdeniz tarzında bir karakter sergiliyor. Bu ikilik, Fabiani’nin çevre yolu boyunca konumlanmasına ve Ljubljana’yı hem zengin Akdeniz açık hava yaşamından hem de daha katı Viyana konut mimarisinden etkilenen bir şehir olarak konumlandırmasına dayanan bir referans oluşturuyor.

Binanın cephe kaplaması, mint yeşili dalgalı seramik karoların birbirine geçmiş yatay ve dikey şeritlerinden oluşuyor. Şeritlerin bu örgüsü, mint yeşili tonundaki dikey ve yatay çizgilerle vurgulanan bir tekstil desenini çağrıştırıyor. Balkonlar ise, cephe yüzeyinin seviyesinden ağaçlık alana doğru uzanan yatay şeritler gibi işlev görüyor.

Dış cephenin mint yeşili rengi, bina giriş lobisine ve iç koridorlara da taşınmış. Büyük duvar lambaları ve süslemeli seramik karo zeminler, The Elipse’in iç ortak alanlarının belirgin karakterini daha da vurguluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın