Manzaranın Bir Parçası: CLT House

Hello Wood, adeta "manzaranın bir parçası" olan, çatısı bitkilerle kaplı çapraz lamine ahşaptan bir ev tasarladı.

Mimarlık stüdyosu Hello Wood, Macaristan’ın Budapeşte yakınlarında, yeşil bir çatıyla taçlandırılmış ve bir gölete bakan açık yaşam alanına sahip bir ev tamamladı.

Kısmen çapraz lamine ahşap (CLT) kullanılarak inşa edilen yapısına atıfta bulunularak “CLT House” olarak adlandırılan ev, Hello Wood tarafından çevresiyle “kusursuz bir şekilde uyum sağlamak,” üzere tasarlandı.

Bunu başarmak için, eğimli araziye kısmen gömülen ve yeşil bir çatıyla kaplanan evin yaşam alanları, gölete bakan 135 metrekarelik bir terasa açılıyor.

Yoldan yaklaşıldığında, beton bir merdiven CLT House’un arka kısmına doğru iniyor. Bu kısımda, “köpekbalığı yüzgeci” şeklinde bir bacaya sahip beton bir fırının etrafında düzenlenmiş yarı açık bir yaz mutfağı bulunuyor. Ev, “manzaranın bir parçası,” olacak şekilde tasarlanmış.

Bu mutfak, yeşil çatının çıkıntısı tarafından kısmen korunan ve göletin şekline uyan kavisli bir kenara sahip evin geniş terasına açılıyor.

Burada, iç mekandaki her fonksiyona bir dış mekân karşılığı sunan bir oturma, yemek alanı ve bir yatak bulunuyor. Geniş teras, açık hava yaşam alanı olarak işlev görüyor.

Bu alanların hepsi, ahşap çerçeveli cam sürgülü kapılarla terasa açılıyor. Evin çekirdeği, artık ahşap parçalarının kalıp olarak kullanılmasıyla elde edilen ahşap bir bitişle beton olarak inşa edilmiş. Evin dış kısmı, Japonya’nın “Shou Sugi Ban” veya ”yakisugi” olarak bilinen tekniğiyle yapılan siyah, kömürleşmiş bir görünüme sahip.

Yatak odalarında ve koridorlarda, CLT yapısı tamamen açık bırakılırken banyolar koyu gri panellerle kaplanmış ve arka taraftaki çimenli tepenin manzaralarını çerçeveleyen yüksek pencere açıklıklarıyla aydınlatılıyor. Çapraz lamine ahşap (CLT) yapısı iç mekanda açık bırakılmış.

Hello Wood, “Yakisugi yöntemi gibi geleneksel tekniklerin kullanımı ve evin her yönündeki titizlik, yenilik ile zanaatkârlığa olan saygının bir birleşimini gösteriyor,” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın