Ahşap Gözlem Kulesi

White Arkitekter, İsveç’teki doğal rezerv alanına hiperboloid bir gözlem kulesi tasarladı.

White Arkitekter, “bükülmüş bir saman demeti” gibi görünen ağ şeklinde ahşap kirişlerden inşa edilen Observation Tower Kärven’i tamamladı. Getterön’deki bir doğa rezervinde yer alan White Arkitekter’in 12 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğindeki kulesi, 140 kirişin metal halkalarla birleştirildiği hiperboloid bir yapıya sahip.

White Arkitekter, Observation Tower Kärven’in tasarımını “bükülmüş bir saman demetini andıran görsel olarak çarpıcı bir sadeliğe sahip,” olarak tanımladı. Parametrik modelleme ve hesaplama yazılımları kullanılarak geliştirilen tasarım, yapımını ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

“Observation Tower Kärven’in konsepti, hem mimarın hem de yapısal mühendislerin birbirlerinin disiplinlerini anlamalarını gerektirdi. Bu, mimarinin nerede bittiğini ve yapımın nerede başladığını söylemenin imkansız olduğu bir tasarım ortaya çıkardı. Destekleyici bir yapı prensibiyle başlayıp ardından buradan bir mimari oluşturarak, tam tersi yerine, ilk günden itibaren bir mantığa sahip olduk. Sonrasında bunu mimari forma uydurmak için asla taviz vermek zorunda kalmadık.”
Lukas Nordström

Yapının tepesini açık hava gözlem platformu taçlandırıyor.

Ahşap ve metalden oluşan hibrit yapı, sahada hızlı bir montaja imkan sağlamış. Her kirişin sahada kurulması yaklaşık iki dakika ve tüm kirişlerin montajı bir haftadan biraz fazla sürmüş.

Zemin seviyesinde, gözlem kulesi açılı bir metal çerçeveli açıklıkla kesintiye uğruyor. Bu, kulenin karmaşık ahşap yapısıyla desteklenen korunaklı bir iç mekana erişim sağlıyor. Metalden yapılmış merkezi bir spiral merdiven, tepedeki açık hava gözlem platformuna erişim sağlamak için kule boyunca yükseliyor.

Bu ahşap gözlem platformu, çevredeki doğa rezervinin manzaralarını sunuyor ve yapının yükselen ahşap kirişlerinden oluşan bir korkulukla çevrili. Merkezi merdiveni çevreleyen geometrik bir bank, oturma alanı sağlıyor.

Ahşap kirişler yapıyı oluştururken ayrıca Observation Tower Kärven’in dış cephesinde desenler de yaratıyor. Kirişler arasındaki boşluklar, içeri ve platforma gölgeler düşürüyor.

White Arkitekter’in tasarımı, 2019 yılında Varberg Belediyesi’nin Observation Tower Kärven yarışması sonucu uygulanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın