100 Yıllık Serüven Okurlarıyla Buluştu

Marmara Belediyeler Birliği tarafından yayımlanan, Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin koordinatörlüğünü yaptığı "Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik" başlıklı eserin lansmanı, Yapı Kredi Kültür Sanat'ta yapıldı.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından yayımlanan “Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik” başlıklı beş ciltlik eser, Cumhuriyet’in 100. yılında, Türkiye’nin yerel yönetim ve şehircilik tarihine ışık tutuyor. Yerel yönetimler ve kentleşmenin geleceği ile ilgili bir rehber niteliğindeki eserin lansmanı; editörlerin, grafik tasarımcıların, koordinatörlerin ve MBB Başkanı’nın katılımıyla, 4 Eylül günü Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleştirildi.

MBB tarafından hazırlanan ve beş ciltten oluşan eser, Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze kadar yerel yönetimlerin ve şehircilik anlayışının nasıl bir evrim geçirdiğini ayrıntılı bir şekilde ele alıyor. Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin koordinasyonunda, Doç. Dr. Alim Arlı, Prof. Dr. Erbay Arıkboğa, MBB Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan ve MBB Şehir Politikaları Kıdemli Uzmanı İrem Kurtuluş Korkmaz editörlüğünde şekillenen eser, yaklaşık 80 yazarın katkısıyla hazırlanan 70 makaleden oluşuyor.

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, kentlerimizi farklı şehircilik anlayışlarıyla yönetmemiz gerekiyor. Eksiklerimizle yüzleşmemiz gerekiyor.”
MBB Başkanı Mustafa Bozbey

Lansmanda açılış konuşmalarının ardından mikrofonu eserin koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. İlhan Tekeli aldı ve eserin değerini şu sözlerle anlattı:

“Bu eser, bizim hep beraber başardığımız yahut başaramadıklarımızın tarihidir. Biz bunu yazarak bir bilinçlenme sağlamaya çalıştık. Kendi kapasitemiz hakkında bir bilinçlenme yapmak istiyoruz. Bunu sadece kötümser ya da çok iyimser olarak kurmamız gerekmiyor. Bunu ikisinin arasında bir yere koymamız lazım. Bilinçli olmak yaptığının farkında olmak tarih yazmayla ilişkili bir şey. Ve biz her alanın tarihini yazarak o alana sahip çıkabilmemiz gerekir diye düşündük. Alanı sevmek, alanı kimlikleştirmek tarihi yazmakla mümkün. Neyi ele alıyoruz; şehirleşme ve yerel yönetim. Bu iki kavramdan kentleşmenin tarihi konusunda çok yazı yazmışız ama belediyecilik tarihi konusunda hiç yazı yazmamışız. Osman Nuri Bey’in bu alandaki görkemli başlangıcına rağmen bunu ilerletememişiz. Biz bu kitaplarda kentleşmenin tarihinden çok yerel yönetimlerin tarihini yazalım istedik. Bir anlamda bir başlangıç, bir ittirme.”

Editörlerle yapılan söyleşi öncesinde ise grafik tasarımcılar, kitapların tasarım sürecini anlattı. Kitapların kentleşme anlamındaki altyapısı ve anlatım dili grafik tasarım ile desteklenmiş. Space Syntax’tan aldıkları ilhamla nokta ve çizgilerden bir dünya kurduklarını anlatan Manuma Studio’dan Deniz Yıldırım ve Erbil Algan, makaleler ile ortak bir dil yaratmış.

Bu beş ciltlik eser hem akademik araştırmalar hem de genel okuyucular için kapsamlı bir kaynak sunarak Türkiye’nin şehirleşme sürecini ve yerel yönetim tecrübelerini anlamak isteyen herkes için önemli bir rehber olma amacı taşıyor. Marmara Belediyeler Birliğinin katkılarıyla bu eser, Cumhuriyet’in ilk yüzyılına dair değerli bir miras ve bilgi kaynağı olarak yer almayı hedefliyor.

Cumhuriyet’in 100 Yıllık Serüveninde Yerel Yönetimler ve Şehircilik

Etiketler

Bir yanıt yazın