Endüstriyel Bir Çevrede Kimlik Arayışı: Botijo House

ALE Estudio tarafından Madrid'de tasarlanan Botjio House, 20. yüzyılın başlarından kalma endüstriyel binaların arasında alçak evlerin bulunduğu bir sokakta yer alıyor.

Baskın bir malzeme olan kırmızı tuğla, sokağa rengini veriyor. Tuğlalar, hem alçak evleri hem de endüstriyel depoları sararak kullanım çeşitliliğine rağmen homojen bir manzara yaratıyor.

Proje, çevreyi tanımlayan unsurlarıtek tek kullanıyor: tuğla, ama aynı zamanda daha az ölçüde de olsa beton ve galvanizli çelik.

Daha dikkatli bakınca evin en sembolik parçası ortaya çıkıyor: arkasında merdiven boşluğunun gizleyen tuğladan yapılmış geçirgen, kafes cephe. Cephedeki kafes işi, komşu binayla iç içe geçen büyük bir tuğla derz gibi görünüyor.

Merdiven, farklı dairelerin sakinleri arasında rekreasyon ve ilişkisel aktivitelerin sürekliliği olarak önerilmiş. Kafes işi, güneşin doğrudan ışığından koruyarak filtrelenmiş ışığın içeri girmesine ve iç emaye duvarlarda dinamik gölgeler oluşturmasına olanak veriyor.

Merdivenin arkasında, banyolar kompakt bir hacim içinde konumlanıyor ve konutların geri kalan alanını serbest bırakıyor. Plan, zaman içinde çok fazla esnekliğe sahip farklı boyutlarda üç alanı zaman içinde yerleşmek ve değiştirmek için organize eden bir T-şekli şemasını takip ediyor.

Dairelerin betonla kaplı çatısı 3,20 metre yüksekliğe ulaşıyor. Bu serbest yükseklik daha fazla ferahlık hissi sağlıyor ve ayrıca çapraz havalandırma için hava akışını kolaylaştırıyor.

Her dairenin tüm cephelerini kaplayan geniş bir pencere güney ışığını yakalıyor. Işığın yoğunluğu, komşu binalarınkini taklit eden rulo tente ile azaltılmış. Ayrıca her konutun ayrıca bir terası var. Evlerin iç kısmında, linolyum döşeme, ahşap kaplamalar, dışarıdan beton, tuğla ve galvanizli çelik özellikleriyle kontrast oluşturuyor ve odalara sıcaklık veriyor.

Kompleksin, kabuğun 10 santimetreden kalın izolasyonu ve doğramaların ısı direnci sayesinde yüksek ısıl eylemsizliği; her dairede kuzeyden güneye doğru uzanan ve yükseklik sayesinde hava yenileme döngüsünü daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlayan doğal çapraz havalandırma; ayarlanabilir güneş korumasıyla birlikte tüm odalarda ışığın erişimi; veya aerotermal enerji üretimine sahip ısıtıcı-soğutucu zemin kullanımı, hem düşük enerji tüketimini hem de azaltılmış talebi garantiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın