ANAMED Kütüphane Topluluğu Dersleri: Kayseri Yeraltı Yapıları Envanteri Projesi

Ali Yamaç ve OBRUK Mağara Araştırma Grubu tarafından düzenlenen "ANAMED Kütüphane Topluluğu Dersleri: Kayseri Yeraltı Yapıları Envanteri Projesi" etkinliği, 11 Eylül'de ANAMED Kütüphanesi'nde yapılacak.

Antik çağlarda Kapadokya’nın başkenti olmasına rağmen, Kayseri’deki kaya oyma mimarisi hakkında bugüne kadar kapsamlı bir bilimsel araştırma yapılmamıştır. Bu eksikliği gidermek için, OBRUK Mağara Araştırma Grubu Ocak 2014’te “Kayseri Yeraltı Yapıları Envanter Projesi” için çalışmaya başladı. Bu proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, ÇEKÜL Vakfı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile üçlü bir protokol temelinde yürütülmüş olup, bu ildeki tüm yeraltı yapılarının araştırılması, ölçülmesi, haritalanması ve belgelenmesini içermektedir.

Ali Yamaç Türk speleologdur. 1957 doğumludur ve 1976’dan beri mağaracılık yapmaktadır. O yıllardan itibaren yüzlerce mağarayı araştırmış ve incelemiştir; bunlardan bazıları Türkiye’nin en derin ve en uzun mağaraları arasındadır. 2007—2009 yılları arasında Türkiye Speleoloji Federasyonu Başkanlığı yapmış ve üç farklı mağaracılık örgütünün kuruluşunda başkanlık yapmıştır. Türkiye Mağara Envanterini hazırlayan ekibin lideridir. Doğal mağara araştırmalarının yanı sıra, yapay mağara projelerinin bir parçası olarak Türkiye’nin farklı bölgelerinde çok sayıda kaya oyma konut ve yer altı şehrini araştırmış ve incelemiştir.

İstanbul’daki Ayasofya Kilisesi ve Topkapı Sarayı’nın yer altı yapılarıyla başlayan yapay mağara projeleri, Kayseri ve Gaziantep illerindeki yer altı yapıları envanter projeleriyle devam etmektedir. Her iki proje de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edilmiştir. “Fırat Nehri Kaya Yerleşimleri Projesi” ve “Kura Nehri-Ardahan Bölgesi Araştırma Projesi” kapsamında çok sayıda kaya yerleşim yeri ve kilisede yüzey araştırması yapmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın