BIG – Bjarke Ingels Group’un Genel Merkez Binası

Brütalist tarzdaki BIG - Bjarke Ingels Group Genel Merkez binası, Kopenhag limanında baskın bir varlığa sahip.

Kopenhag’ın Nordhavn bölgesindeki Sundmolen İskelesi’nin ucundaki yeni brütalist bina, baskın bir varlığa sahip. BIG – Bjarke Ingels Group’un yeni merkezi olan 7 katlı BIG HQ, Kopenhag limanının fabrikaları, depoları ve nakliye konteynerleri arasında mimari biçim olarak sıyrılıyor. Beton cephesi, BIG HQ’ya yapısal ve yalın bir görsel kimlik kazandırıyor.

Arsanın küçük ayak izi BIG’i bir tasarım ikilemiyle karşı karşıya bırakmış: “Ofis, en az dört kata bölünmeleri gerektiğinde büyük ekibi için nasıl bir çalışma ortamı düzenleyebilirdi?”

BIG, “Sezgiye aykırı bir kararla tüm katları ikiye böldük ve kat sayısını iki katına çıkardık,” diyor.

BIG HQ, mimarlık ofisinin “BIG LEAP” dönüşümünün ilk entegre örneği. BIG’deki Peyzaj, Mühendislik, Mimarlık ve Ürün Tasarımcıları arasındaki bir iş birliğinin sonucu. Ofis, “Kapı kollarından beton sütunlara ve kentsel tasarımdan cam cephelere kadar her şey BIG LEAP ekibi tarafından şekillendirildi,” diyor.

Binanın ana girişi, çalışanları ve ziyaretçileri, İtalyan mimar ve sanatçı Giovanni Battista Piranesi’nin gravürlerine benzer bir mimari fantezi gibi, “dramatik bir Piranesian alanına” götürüyor.

Ofis, tabanda yoğun granit, üstte gözenekli kireç taşına kadar sekiz farklı kaya türünden oluşan tek bir merkezi kolonun etrafında şekilleniyor.

BIG HQ’nun tasarımı bir dizi kademeli yarım kat olarak yapılandırılmış. Bu da yedi kata yayılmış devasa, mekansal olarak birbirine bağlı açık planlı bir ofis tasarımı ile sonuçlanmış. Merkezi bir açık merdiven, zemin kattan altıncı kata doğru zikzaklar çizerek ilerliyor.

Kat plakaları, her biri diğerinin üzerine istiflenmiş 20 metre uzunluğunda beton kirişlerle destekleniyor. Binanın üçgen cephe elemanları hem balkon hem de kaçış merdiveni görevi görerek iç mekanı kapalı bir merkezi yangın merdiveninden uzak tutuyor.

Asansör ve ikincil çıkış merdiveni binanın kuzey bölümünde yer alıyor ve bu sayede kat döşemeleri ve binanın merkezi serbest kalıyor.

Büyük cam paneller BIG HQ’yu limana doğru açıyor. Zemin katta giriş ve sergi alanı batıya bakıyor ve açık havada oturma alanına sahip bir restoran güneye açılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın