Common ADR tarafından Avustralya'nın Melbourne şehrinde tasarlanan House 8'te çevresindeki kentsel dokudan ilham alınmış.
Common ADR tarafından Avustralya’da tasarlanan House 8, 100 yılı aşkın bir kullanım ömrü hedefiyle yalnızca bir konut olarak değil, aynı zamanda fabrika, gece kulübü, ofis ve çeşitli işlevlere hizmet edecek şekilde planlanmış.
Projenin çok yönlü yapısı, isminin “House for 100 Years” olarak anılmasına neden olmuş, bu da projeye geniş bir fonksiyonel esneklik kazandırmış.
Üç tarafı yollarla çevrili olan House 8, tuğla depolar, tarihi evler ve çağdaş konutlardan oluşan bir çevreyle sınırlı.
Üç katlı basit yapı, tüm arsayı kaplamakta olup güneydoğu köşesi bitişik mülklerin aşırı gölgelenmesini önlemek amacıyla geri çekilmiş.
The House for 100 Years, binaların tüm yaşam döngüleri boyunca kullanımlarını ve çevresindeki yapılı çevrelerde kodlanmış somut ve soyut mirasa nasıl tepki verdiklerini inceleyerek, binaların uzun ömürlülüğünü artırma yollarını araştırıyor.
Dijital tasarım araçları ve fabrikasyon kullanılarak yapılan cephedeki beton kaplama, brütalizme referans verip onu dönüştürüyor.
Arsanın küçüklüğü ve %100 kaplama gerekliliği, iskele kullanımını engellemiş ve bu nedenle projenin ana strüktürü ve dış cephesinde ön dökümlü beton tercih edilmiş.
Beton kaplama, çevredeki tarihi binaların cephelerindeki pencere ve kapı çevresinde yüzey artikülasyonunu nasıl artırdığını yeniden yorumlayan sürekli değişen bir yüzey deseni ile donatılmış.
Topolojik olarak karmaşık olan bu yüzey, frezelenerek prekast beton duvar panelleri için kalıp olarak kullanılmış.
Binanın dış beton kabuğu, yapısal olarak bağımsız olup 8x8x8 metrelik kapalı bir hacim oluşturuyor.
Bu yaklaşım, binanın kullanım ömrü boyunca konuttan ticarete kadar çeşitli işlevleri sorunsuz bir şekilde barındırabilmesini sağlıyor.
Yerel sert ağaç kerestesi kullanımı, hem bina içinde uyarlamayı hem de gelecekte başka alanlarda yeniden kullanılmayı kolaylaştırıyor.
Bu sağlam ve uyarlanabilir yaklaşım, binanın ömrünü maksimize ederken projenin başlangıçta tasarlandığı amaca uymadığında bile somut çevresel etkisini uzun süre azaltıyor.
House 8, binaların yıkılmadan nasıl tasarlanabileceği konusunda iki strateji öneriyor.
House 8, esnekliği artırarak ve gelecekte uyarlanabilir yeniden kullanıma olanak tanıyarak kentsel dokuya sürekli katkıda bulunmayı hedefliyor.
Bu hedef, kültürel değeri binanın dokusuna entegre ederek bu katkıyı sağlıyor.