Lviv Kalesi’nde Restorasyon

Architecture Studio Symmetry tarafından hayata geçirilen Lviv Kalesi'ndeki Square Tower'ın restorasyonu, uzun yıllar bakımsız kalan kuleyi kurtararak tarihi yapıya yeni bir soluk kazandırıyor.

Square Tower, 1850’lerde Lviv Kale kompleksinin bir parçası olarak inşa edilmiş. Venedik Arsenali’nden gelen neoklasisizm geleneği, 19. yüzyıl Avusturya askeri yapılarında romantik-orta çağ üslubuna temel oluşturmuş. Başlangıçta kule, düz bir çatıyla tasarlanmış, ancak bölgenin yüksek yağış oranları nedeniyle sızıntı sorunlarını önlemek amacıyla kısa sürede dört eğimli bir çatı eklenmiş. Ancak bu düzenleme, yağmur suyunun yapıya zarar vermesi sorununu tamamen çözmemiş.

Teknik Sorunlar ve Restorasyon Süreci

Çatının teknik sorunları arasında, çatı elemanlarını taşıyan sütunların tonozların üzerine yerleştirilmesi sonucu tonozlarda çatlakların oluşması, çıkıntıların yağmur suyunu cephelerden yeterince uzaklaştıramaması ve kirişlerin altındaki merlonların* yanındaki sütunlara dayandırılması yer alıyor. Duvar kirişi ile siper dişleri arasındaki boşluk tuğlalarla doldurulmuş, bu durum merlonların hasar görmesine neden olarak yapı durumunu olumsuz yönde etkilemiş.

Kule uzun süre kullanılmamış ve bakımsız kalmış, bu nedenle binayı acil durum koşullarından kurtarmak amacıyla öncelikle çatı yapısı yeniden düzenlenmiş. Destekleyici elemanlar tonozlardan taşıyıcı duvarlara aktarılmış ve çatının yapısal elemanları merlonlardan uzaklaştırılarak iç drenaj sistemi eklenmiş. Çatının boyutları ve şekli korunarak, dengeleme yapısıyla acil durumdaki tonozlar güçlendirilmiş. Kulenin çevresindeki toprak parapet, köprü ve taş istinat duvarı da restore edilmiş.

Restorasyon, bakımsız kalan yapı ve çevresini kurtararak anıta yeni bir soluk kazandırmayı amaçlıyor. Restorasyon, yapının dış geometrik boyutları değiştirilmeden yapılmış, fotogrametrik ölçümlere göre kuzeybatı duvarındaki 18 cm’lik sapma dikkate alınarak güçlendirme yapılmış. Sapma nedeniyle çatlayan tuğla işçiliği takviye edilmiş, bombalama izleri korunarak tarihi dokuya müdahale edilmemiş.

Çatı katında, siper dişleriyle çevrili bir galeri ile harika manzaralar sunan çok işlevli bir salon oluşturulmuş. Koruma ve adaptasyon çalışmaları, anıtın enerji verimli, ekolojik ve sürdürülebilir gelişim hedeflerine uyumlu şekilde yapılmış.

Yeni çatı, enerji verimliliği açısından optimize edilip yalıtılmış, restore edilen köprü ile binaya erişim kolaylaştırılmış. Ayrıca yapıya asansör eklenerek, üçüncü ve dördüncü kattaki mazgallar ve pencereler restore edilmiş. Kaybolan taş çerçeveler metal levhalarla işaretlenmiş ve bina çok işlevli kamusal alanlar için uyarlanmış.

*Mazgallar arasındaki siper.

Etiketler

Bir yanıt yazın