Fatih, Topkapı’da Mercado Projesi

Fatih, Topkapı’da Mercado Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğrencisi Kevser Tuğçe Köse tarafından Dr. Öğr. Üyesi Uğur Özcan yürütücülüğünde hazırlanan 2023-2024 Yaz Dönemi Mercado Projesi

İstanbul Fatih Topkapı bölgesinde tasarlanan mercado projesi çevresel analizler doğrultusunda yerleşim kararları alınarak tasarlanmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda yaya ve araç aksına göre yerleşim planı yapılmıştır. Projedeki fonksiyonlar; kapalı satış alanları (mercado), food court alanı, yönetim birimi, serbest satış alanları ve restoranlar olarak belirlenmiştir.

Yapılan analizler doğrultusunda kütle tasarımı yapılırken yaya aksı ve araç aksı göz önüne alınmış ve kütle parçalama ile kütleler arası yaya aksı oluşturulmuştur. Kütleler arası oluşan açık alanlar geniş açıklıklı çelik çatı örtüsü ile kapatılmıştır. Çatı örtüsü katlanmış üçgen plaklarla tasarlanmış bir örtüdür. Çatı örtüsü çelik kolonlara taşıtılmıştır. Örtünün bazı bölümleri cam ile kapatılarak içeriye doğal ışık gelmesini sağlamıştır. Geniş açıklıkta çelik malzeme kullanılırken kapalı alanlar ve çekirdekler betonarme sistemle tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın