Çöp Tepeleri ve Atıklar, Mimarlığın Oluş(ama)ma Anlatıları

İTÜ Mimarlık Bölümü 2023-2024 güz dönemi lisans üçüncü sınıf ve diploma stüdyoları öğrencileri ile Doç. Dr. Bihter Almaç'ın düzenlediği "Çöp Tepeleri ve Atıklar, Mimarlığın Oluş(ama)ma Anlatıları" sergisi; 18 Eylül - 20 Ekim 2024 tarihleri arasında, SALT Galata Atölye IV'te ziyaret edilebilecek.

Bu sergi İTÜ Mimarlık Bölümü’nde 2023-24 Güz döneminde lisans 3. yıl ve diploma stüdyosunda çalışılan iki yer hakkında – İzmir Harmandalı Çöplüğü ve İzmit Körfez dolgu alanı- mimarlığın pozisyonunu ve pratiğinin doğasını sorgulayan anlatıları içerir.

İki stüdyo da atığın, artık olanın, artanın ve arda kalanın yığınlaşması ve her yerde var olması üzerine araştırma yapıyor. Mimarlığın anlatıyı kurma çabası ise oldukça kafkaesk; en zarif ve potansiyelli detaylarla kurulan kendi mimarlık hallerinin (yok) oluş mücadelelerine tanıklık ediyorlar… Bu öneriler çöp yığınları ve toksik tepelerin arasında ve aşırı tüketim davranışlarının
genel geçer kabullere dönüştüğü şimdide mimarlığın pozisyonunu ve sosyalliğini araştırır. Donna Haraway’in yoğun şimdi olarak tariflediği, arkası gelmez kriz durumlarının kitlesel olduğu günümüzde, bu mimarlık denemeleri aldıkları konumlar itibariyle yaratıcı dirençlilikler sergiliyor ve mimarlığın pratiğine dair beklenmedik sorular soruyorlar.

Sergi mimarlığın (yok) oluş mücadelelerini farklı ölçekten kuran anlatıların; çöp teraryumları, mikro anlatılar, antroposenik gözlemcinin bulanık seyir noktası ve merak kabinesi – bir araya gelmesiyle meraklı spekülasyonlar kurmayı hedefliyor.

Sergi Ekibi: Doç. Dr. Bihter Almaç (İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü), Asude Erdoğmuş, Ayşe Hümeyra Yeşilyurt, Beyza Bahşi, Fulya Aras, Gülce Çobankara, Mehmet Sait Aktay, Melda Uyar, Mert Kaan Alptekin, Özlem Sıla Demir, Serra Türkoğlu, Tarık Kurt, Yağız Özel, Yiğit Yolcu

Etiketler

Bir yanıt yazın