Helsinki Mimarlık ve Tasarım Müzesi Yarışması’na 623 Proje Katıldı

Uluslararası katılıma açık olan Helsinki Mimarlık ve Tasarım Müzesi Yarışması, dünyanın dört bir yanından 623 başvuru aldı.

Yarışmanın ilk aşamasında, Helsinki’nin Güney Limanı’nda tarihi bir alanda inşa edilecek olan ulusal mimarlık ve tasarım müzesi için proje önerileri talep edildi.

İlk aşaması tamamlanan yarışmanın ikinci aşamasına ise maksimum 5 tasarım seçilecek ve her biri 50.000 € ödül alacak. Yarışma sonunda, üç ödül ve iki satın alma ödülü olmak üzere, toplamda 150.000 € tutarında ödül verilecek.

Gayrimenkul şirketi ADM ile Finlandiya Mimarlık ve Tasarım Müzesi Vakfı tarafından düzenlenen yarışma, Helsinki Şehri Belediye Başkanlığı, Finlandiya Devleti ve birkaç özel vakıf tarafından yapılan bağışlarla finanse ediliyor.

Finlandiya Mimarlık ve Tasarım Müzesi Vakfı ile ADM, tasarım yarışmasının birinci aşamasında sunulan 623 projenin detaylarını açıkladı. Tasarım önerileri, 12 Eylül’de Helsinki Tasarım Haftası’ndaki bir etkinlikte ve çevrimiçi galeride sergilendi. Final aşamasına seçilen tasarımlar ise bu yılın Aralık ayında duyurulacak.

Finlandiya Mimarlık Müzesi ile Helsinki Tasarım Müzesi’ni birleştirecek olan yeni müzenin 2030 yılında açılması planlanıyor. Yeni oluşturulan koleksiyon; Aino ve Alvar Aalto, Eero Aarnio, Maija Isola, Eliel ve Eero Saarinen, Paavo Tynell gibi tasarımcıların ve Marimekko, Nokia, Fiskars gibi markaların çalışmalarını içeren 900.000’den fazla eser barındıracak.

Müzenin misyonu, kamu etkinlikleri programına rehberlik etmek için tasarım tarihinden yararlanarak, tasarım düşüncesi ve becerilerinin dünyadaki zorluklarla ilgisini irdelemek amacıyla “tasarım araçlarını demokratikleştirmek” olarak belirlendi.

Yarışmanın ikinci aşamasına geçecek tasarımlar, Şubat ayında başlayıp Mayıs 2025’in sonuna kadarki süreçte, uygulanabilir önerilere dönüştürülecek. Yarışmanın nihai sonucu ise Eylül 2025’te açıklanacak.

İkinci aşamaya seçilen her ekip, biri 30.000 €’luk başlangıç ödemesi ve diğeri 20.000 €’luk tamamlanma ödemesi olmak üzere toplam 50.000 € alacak. Yarışmanın sonunda jüri; birinci, ikinci ve üçüncü projelere sırasıyla 50.000 €, 35.000 € ve 25.000 € ödül verecek ve kalan iki tasarım için 20.000 €’luk satın alma ödülü verilecek.

Yarışma için hazırlanan tüm proje önerilerini link üzerinden inceleyebilirsiniz.

New Museum of Architecture and Design Competition

Etiketler

Bir yanıt yazın