International VELUX Award 2024 Sonuçlandı

VELUX tarafından başlatılan ve bu yıl 11. kez düzenlenen “Yarının Işığı” (Light of Tomorrow) konulu uluslararası öğrenci yarışması sonuçlandı.

Yarışmayı Danimarka’dan Anders Eugen Lund’un “Solar Sinter” ve Çin’den Wan Zilin, Poon Gin Yong ve Zang Jiayou’nun “The Light Filter” isimli projesi kazandı.

“Bu yılın kazananları, biyoçeşitlilik, iklim krizi ve sürdürülebilir inşaat malzemeleri ve teknikleri gibi kritik konuları ele alarak yüksek düzeyde sosyal katılımın altını çiziyor. Yenilikçi fikirleri, doğal ışığın iyi amaçlarla nasıl kullanılabileceğini göstererek şimdiden daha parlak bir geleceği şekillendiriyor.”
Uluslararası VELUX Ödülü direktörü Tina Christensen

Yarışmaya 220 Okuldan 468 Proje Başvurdu

Dünyanın dört bir yanındaki sekiz farklı ülkeden dokuz finalist, 220 mimarlık okulundan katılan 468 gün ışığı projesi arasından seçildi.

Bölge birincilerinin Haziran ayında açıklanmasının ardından öğrenciler, yarışmanın final turunda projelerini jüriye sunma şansı buldular. Son olarak jüri canlı sunumları izledi ve ekiplere soru sorma fırsatı buldu. Sunumlara göre aşağıdaki projeler kazananlar olarak seçildi.

“Daylight in Buildings” Kategorisinin Kazananı: The Light Filter

Öğrenciler: Wan Zilin, Poon Gin Yong ve Zang Jiayou
Okul: Tsinghua University
Yürütücü: Li Xiaodong
Ülke: Çin

“The Light Filter” ışık kirliliği ve insanın doğaya müdahalesi nedeniyle ateşböceklerinin azalmasına değiniyor. Proje, belirli ışık spektrumlarını engellemek için özel filtreli cam kullanırken, ateşböceklerinin hayatta kalmasına yardımcı olan karanlık bir ortam yaratırken insanlar için gün ışığı alanları ve bakış açıları yaratıyor.

“Daylight Investigations” Kategorisinin Kazananı: Solar Sinter

Öğrenci: Anders Eugen Lund
Okul: Royal Danish Academy
Yürütücü: Runa Johannesen
Ülke: Danimarka

Racastan’ın kil sıvalı kerpiç evlerde yaşayan kırsal nüfusundan ilham alan proje, ortak bir sorunu ele alıyor. Muson yağmurları kil duvarları yıkayıp sık sık onarım ve bakım gerektiriyor. “Solar Sinter”, alçıyı güneş enerjisiyle sinterlemek, kili seramiğe dönüştürmek ve onu daha dayanıklı hale getirmek için bir Fresnel lens kullanmayı öneriyor. Bu yenilik, geleneksel yerel mimariyi korurken bölge sakinlerinin iş yükünü de azaltıyor.

International VELUX Award (IVA) 2024

VELUX sponsorluğunda hazırlanmıştır.

A: Girne Mah. Girne Cad. No: 119/121 Maltepe – İstanbul
T: 0216 302 54 10
W: www.velux.com.tr 
Etiketler

Bir yanıt yazın