Geçmiş ve Gelecek, Geleneksel ve Modern Arasında Denge

LAN (Local Architecture Network) tarafından tarafından tasarlanan proje Bordeaux’daki Amédée Saint-Germain Bölgesi'nin tarihi çevresi ile yenilikçi bir mimari anlayışı harmanlıyor.

Fotoğraflar: Charly Broyez ve Maxime Delvaux

Proje, geçmiş ve gelecek, geleneksel ve modern arasında süregelen ilişkiyi özetleyerek farklı mimari stillerin ve modern yaşam tarzlarının bir arada bulunduğu bir mahallede yer alıyor.

LAN’ın bölgede bulunan yapılara yaklaşımı, Bordeaux’un zengin tarihini barındırıyor ve kentin işlevsellik ve sürdürülebilirlik alanlarında artan ihtiyaçlarını da ele alıyor. Bölgede bulunan eski askeri yerleşimler, geride geniş açıklıklı alanlar ve dayanıklı binalar bırakmış. LAN tasarım stüdyosundaki mimarlar, kentsel yoğunluğu vurgularken bölgenin kimliğini de koruyarak bu yapıları dönüştürmüş.

Yeni bölgede barınma alanları, ticari ve kamusal alanlar bir arada bulunurken çalışma, eğlence ve günlük yaşamın birbirine bağlandığı karma kullanımlı bir ortam yaratılıyor. LAN, bu işlevler arasındaki dengeyi koruyarak hem kişisel hem de sosyal deneyimi güçlendiriliyor. Tarihini unutmadan modern yaşamın ihtiyaçlarını karşılayan bu mahalleyi dönüştürüyor.

LAN’ın yaptığı masterplan çağdaş mimariyle tarihi binaları bütünleştirerek eski ve yeni arasında bir diyalog yaratıyor.

Projenin mimari dilinin geliştirilme aşamasında çevredeki tarihi mimari doku üzerine araştırma yapılmış. Bu çalışma sonucunda yapı tipolojisini ve ölçeğini aşan bir geometri ortaya çıkıyor.

Tüm yapıların ortak yanı kat yüksekliğine sahip olması, minimal süsleme ve ızgara kompozisyonu, genel olarak geleneksel Bordeaux “échoppe” cephe konseptinin varyasyonları olarak gözlemleniyor. Bunun yanı sıra alanda başka bir bölgeye geçerken bu tasarım dilinden kopmamak amacıyla taş malzeme kullanılmış.

Bu projeyle ekolojik ve bölgesel dezavantajları olmayan, iç mekanda mahremiyet ve dış mekan açısından avantajlar sunan kentsel konutları da müstakil evler kadar çekici hale getirmek hedeflenmiş. Her yapıda, dış mekânla farklı ilişkileri olan ve özel yaşam alanları içeren çeşitli konut tipleri sunulmuş.

Farklı yaşam alanları sunan, geniş ve kesintisiz sundurmalara sahip iki katlı konut tipleri üst üste konmuş hacimler şeklinde tasarlanmış. Farklı yerleşim planları ve büyüklükleri her bir konutun benzersizliği tutarlı bir mimari mantıkla ortaya konulmuş.

Toplu ve Sosyal Yaşam

Bölgedeki en temel amaçlardan biri toplum bilincini güçlendirmek. Bölgenin planında bulunan parklar, oyun alanları ve toplanma alanları gibi kamusal alanlarla kullanıcı sosyal etkileşime teşvik ediliyor. Mahallenin çeşitli bölgelerinde bulunan ticari ve kültürel alanlar mahallelinin temel hizmetlere erişimini sağlar ve bölgenin canlılığını koruyor.

Projenin sosyal etkileşime verdiği önem, tasarımın kamusal kullanıma açık ve bölgenin merkezinde yer almasıyla da yansıtılmış. Bu tasarım yaklaşımı çeşitli karşılaşmaları sağlayarak samimi ve kapsayıcı bir mahalle atmosferini güçlendiriyor.

Kentsel Bağlantı

Yapıların yakın çevresindeki mahalle, ağırlıklı taş kullanılarak inşa edilmiş, uzun ve dar yapı blokları içeriyor. Önerilen yerleşim planında peyzaj alanlarını, yapı malzemesiyle bütünleştiren, caddeden ve yapıların giriş hollerinden görülebilen asma bir bahçe bulunuyor. Park alanında konumlanan, yeşil alanlar ve kaldırımlı yollarla çevrelenmiş olan bu bahçe bölgedeki görsel algıyı ve biyoçeşitliliği düzenlemek adına yeni bir peyzaj katmanı sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın