Kadıköy’ün Deneyim Deposu Yapıları

Ayşe Gülçin Ural tarafından yazılan "Kadıköy’ün Deneyim Deposu Yapıları" kitabı, K-İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Kitabın tanıtım metninden:

Kadıköy’ün belgesel tarihine yeni bir eser daha kazandırıldı. Kadıköy’de yaşayanların, yolu Kadıköy’den geçenlerin içlerinde önemli anılar barındırdığı yapılardan altı tanesi, “Kadıköy’ün Deneyim Deposu Yapıları” adı altında okurlarla buluştu.

Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mimar Ayşe Gülçin Ural’ın uzun araştırmaları sonucu ortaya çıkan kitap, K-İletişim Yayınları bünyesinde yayımlanarak İstanbul’un monografik eserleri arasında yerini aldı. Michel Foucault tarafından geliştirilen ve Türkçeye “öteki – diğer mekân” olarak geçen “heterotopya” kavramını çalışan Ayşe Gülçin Ural, “Kadıköy’ün Deneyim Deposu Yapıları” kitabında bu kapsamda Kadıköy’ün dönüştürülen mekânlarını inceledi.

Mimari Mirasın Kayıt Aaltına Alınması Gerekliliği…

Kitap içeriğinde İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kadıköy’de, tarih boyunca çeşitli din, ırk ve kültüre sahip kişilerin yaşamış ve bu çeşitlilikte yapıların ortaya çıkmış olduğuna vurgu yapan Dr. Mimar Ayşe Gülçin Ural, şu ifadeleri kullandı: “Kadıköy’ün demografik çeşitliliğine ve tarihine odaklanan bu kitapta, Kadıköy’de bulunan altı yapı incelenmek üzere belirlenmiştir. Bu altı yapı, Foucault’un heterotopya kavramı üzerinden değerlendirilmiştir. Kadıköy gibi önemli bir lokasyonun keşfetmekle bitmeyecek kaynaklara sahip olduğunun ve tarihin belirli aralıklarında mimari mirasının muhakkak kayıt alınması gerekliliğinin farkındalığı ile hazırlamış olduğum bu kitabın; bilim, eğitim ve fırsat eşitliği konularına katkı sağlayacak yeni araştırmalara kaynak ve kolaylaştırıcı olmasını temenni ederim.”

Etiketler

Bir yanıt yazın