Göl Kıyısında Doğayla Uyumlu Sürdürülebilir Bir Dinlenme Alanı

line+ studio tarafından tasarlanan dinlenme tesisi, Erhai Gölü kenarındaki 129 kilometrelik ekolojik koridorundaki birçok istasyondan bir tanesi.

Yapı yalnızca bir dinlenme alanı değil, hem turistler hem de yerel halk için izleme ve çeşitli aktiviteler sunan bir kamusal tesis niteliğinde tasarlanmış.

Bina, Cangshan Dağı, Erhai Gölü ve ilgi çekici kasabaların doğal çevresiyle uyum içinde olup çevresel etkiyi en aza indiren bir peyzaj tasarımına sahip.

Yapı, güneyden kuzeye doğru genişleyip ağaçların arasından geçerek arka planda Cangshan Dağı’na bakıyor. Ön tarafta Erhai Gölü’nün manzarasına doğru yöneliyor.

Tasarımın bir diğer önemli bileşeni ise iklimsel kaygılar. Bu tasarım önerisi tuvaletler ve küçük bir mağaza gibi pratik alanların ötesinde, çatının altındaki alanın olabildiğince açık bırakılmasını amaçlıyor.

Tasarım, hava sirkülasyonunu sağlayarak manzaraların içeriye nüfuz etmesine izin vererek iç ve dış mekanlar arasında özgür bir geçiş hissi yaratıyor.

Yerel bağlam, malzeme seçiminde ilham kaynağı olmuş. Modern bir ifade için kullanılan üç ana malzeme; ahşap, beton ve moloz taş, düşük karbonlu sürdürülebilirliğe ulaşmak adına fayda sağlıyor.

Günümüzde istasyon, bir gözlem ve dinlenme alanı olmanın yanı sıra, günlük bir kaçış noktası ve kamusal yaşam için bir mekan görevi görüyor.

Yapının basit ve davetkar tasarımı herkesin erişimine açık olmasını sağlamış. Farklı aktivitelerle zenginleşen bu istasyon, yavaş yavaş doğal çevrenin bir parçası olmaya çalışan çekici bir “yaşayan manzara” haline gelmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın