Winner Prize, A ‘Place’ to Eat Architecture Competition

Winner Prize, A ‘Place’ to Eat Architecture Competition

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye DüşleDüşün öğrencisi Halime Aslan, Uni.xyz tarafından düzenlenen A ‘Place’ To Eat yarışmasında Winner ödülünü aldı.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye DüşleDüşün öğrencisi Halime Aslan, Uni.xyz tarafından düzenlenen A ‘Place’ To Eat yarışmasında Winner ödülünü aldı. Gazi Üniversitesi mimari tasarım atölyesi Atölye DüşleDüşün’ün “Seç&Yarış-8” teması kapsamında yapılan projede Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı (koordinatör), Doç. Dr. Can Güngör, Öğr. Gör. Hamiyet Gökmen Balcı, Öğr. Gör. İnci Shoainia ve Arş. Gör. Özge Zenter ile birlikte çalışıldı.

Proje Raporu:

EAT&REST

Yarışmanın hedefi, yemek yemenin özünü göz önünde bulundurarak, 60 kişilik bir yemek yenilecek alan tasarlamaktır. Yemek yemenin esas amacının hayatta kalma olduğunu kabul ederek, günümüzde bu temel ihtiyacı karşılamada önemli bir rol üstlenen hal çalışanlarının katkıları vurgulanmaktadır. Hal çalışanları, zorlu çalışma saatleri ve zaman zaman olumsuz hava koşulları gibi zorluklara rağmen, gıdaların tüketicilere ulaşmasını sağlayarak kritik bir hizmet sunmaktadır.

Bu çerçevede, Ankara’da yer alan Tarihi Ulus Hali, hem hal çalışanlarının hem de diğer çalışanların yoğun emekleri ile dikkat çeken bir ticaret merkezidir. Ulus Hali, faaliyete geçtiği ilk günden itibaren Ankara’nın en önemli ticari merkezlerinden biri olma özelliğini sürdürmüştür. Ancak, bu yoğunluğa rağmen, çevresinde yemek yenilebilecek uygun bir mekanın bulunmaması önemli bir eksiklik olarak öne çıkmaktadır.

Eat&Rest projesi, bu eksikliği gidermeyi ve bölgedeki bu ihtiyacı karşılamayı hedeflemektedir. Proje, halin çalışanlarına ve ziyaretçilerine hem yemek yeme hem de dinlenme imkanı sunmayı amaçlamaktadır. Ulus Hali’nin tarihi ve kültürel bağlamı göz önünde bulundurularak, Eat&Rest tasarımı, halin lineer düzeninden esinlenerek yine lineer bir formda şekillendirilmiştir. Tasarım sürecinde, yemek yeme ve dinlenme alanları farklı kotlanmalarla ayrılarak işlevsel bir yapı oluşturulmuştur. Bu düzenleme, farklı saatlerde farklı kullanıcı gruplarına hizmet verebilecek şekilde planlanmıştır.

Eat&Rest, Tarihi Ulus Hali’nin hem çalışanlarına hem de ziyaretçilerine, işlevsel ve konforlu bir yemek ve dinlenme alanı sunarak bölgenin mevcut eksikliklerini gidermeyi amaçlamaktadır. Temel ihtiyaçların yanı sıra bu tasarım estetik uyumu ile, içinde bulunduğu tarihi mekanın ruhuna uygun bir tasarım olarak katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın