People’s Choice Award, Experiential Educational Building Competition

People’s Choice Award, Experiential Educational Building Competition

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye DüşleDüşün öğrencisi Melek Küçük, Uni.xyz tarafından düzenlenen Experiential yarışmasında People's Choice Award ödülü aldı.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye DüşleDüşün öğrencisi Melek Küçük, Uni.xyz tarafından düzenlenen Experiential yarışmasında People’s Choice Award ödülü aldı. Gazi Üniversitesi mimari tasarım atölyesi Atölye DüşleDüşün’ün “Seç&Yarış-8” teması kapsamında yapılan projede Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı (koordinatör), Doç. Dr. Can Güngör, Öğr. Gör. Hamiyet Gökmen Balcı, Öğr. Gör. İnci Shoainia ve Arş. Gör. Özge Zenter ile birlikte çalışıldı.

Proje Raporu:

THE YARD

Waldorf Orman Okulu Projesi

Waldorf eğitim prensiplerinin özünü yansıtan bu projede, deneyim yoluyla öğrenme ilkesi merkeze alınarak öğrencilerin doğal çevrede aktif bir şekilde öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Bu bağlamda proje doğal alanın sunduğu fırsatları en iyi değerlendirme üzerine şekillendirilmiştir.

Proje adını, planlanan eğitim programı kapsamındaki atölyelerin açılacağı avludan (Yard) alır. Bu avlu, mekanların yarı açık alan kullanımıyla iç ve dış mekân arasındaki sınırları bulanıklaştırarak öğrenme deneyimlerini zenginleştirmeyi amaçlar. Proje, doğal çevrenin sunduğu zenginlikleri eğitim süreçlerine entegre ederek, öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefler.

Bu yaklaşımla amaçlanan, öğrencilere sadece teorik bilgileri değil, doğrudan deneyimleme fırsatını da sunarak, öğrenme süreçlerini daha anlamlı ve etkili hale getirmektir.

Yarışma kapsamında Willaston / Avusturalya'da belirlenmiş olan arazide, 60 ilkokul öğrencisi kapasiteli, çevresiyle uyumlu ve kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan; eğitim, idari ve rekreasyonel alanların iyi planlanmış bir kentsel bağlam içinde bir araya getirilmesi hedeflenmektedir. Etkili ve işlevsel bir mimari çözüm oluşturma potansiyelini barındıran bir Waldorf Orman Okulu tasarımı beklenmiştir.

Waldorf eğitim prensiplerine göre Waldorf Orman Okulları, çocukların doğal ortamlarla etkileşimde bulunarak öğrenmelerini teşvik eden bir eğitim modelidir. Bu eğitim yaklaşımı, çocukların doğayla iç içe, yaratıcı ve deneyimleyici bir şekilde öğrenmelerini amaçlar. Bu ana başlıklar şu prensiplere dayanmaktadır:

  • Doğayla İç İçe Eğitim
  • Deneyimsel ve Proje Tabanlı Öğrenme
  • Yaratıcı ve Sanatsal Faaliyetler
  • Çocuk Merkezli Eğitim
  • Sosyal ve Toplumsal Beceriler
  • Bütünsel Yaklaşım

Waldorf Orman Okulları, çocukların bireysel yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfetmelerini, çocukların doğayla bağlantı kurarak öğrenmelerini, yaratıcı düşünmelerini ve fiziksel olarak aktif olmalarını teşvik eder. Bu eğitim modelinde doğal çevreyle güçlü bir bağ kurmalarına ve öğrenmeyi keyifli bir süreç haline getirmelerine yardımcı olur.

Planlanan Waldorf eğitim modelinde birbirine yakın yaş gruplarının birlikte eğitim alması, çocukların toplumsal becerilerini geliştirmeleri ve bireysel özelliklerini keşfetmeleri için projede ele alınmış; 6-12 yaş aralığındaki çocukların burada program kapsamındaki atölyelerde bir mentor eşliğinde 10 kişilik gruplar halinde öğrenim görmesi hedeflenmiştir. Bu eğitim planı kapsamında mekan fonksiyonları temelde 4’e ayrılmış durumdadır. Bunlar; eğitim alanları, deneyimsel/açık alanlar, çok amaçlı alanlar, yönetim ve personel alanları olarak sınıflandırılabilir.

Waldorf eğitim prensiplerine uygun olarak 6-12 yaş aralığındaki ilkokul öğrencileri için özel olarak belirlenmiş programdaki atölyeler ise Akademik Eğitim Atölyesi, Müzik Atölyesi, Drama Atölyesi, Sera/Herboloji Sınıfı, Hikâye Anlatım Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesi gibi çocukların kritik düşünme, problem çözme, sorumluluk, bilimsel düşünme, yaratıcılık, özgüven, empati gibi sosyal ve bilişsel becerilerinin gelişmesini sağlayacak şekilde planlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın