Atık Malzemelerden Yapılan Cephe Tasarımı

FOJAB tarafından tasarlanan ve cephesi atık malzemelerden üretilen yapı, İsveç'in liman kenti Malmö'de yer alıyor. Yapının 2.400 metrekarelik cephesi, daha önce Orkanen Teachers' College’da kullanılan cam panellerden ve yerel imalat endüstrisinden artan lazer kesimli paslanmaz çelik levhalardan oluşuyor.

Fotoğraflar: Markus Linderoth

İsveç’in güneyinde bir liman kenti olan Malmö’de, kullanılmış cam paneller, ısı değiştiricilerinden arta kalan metal levhalar ve sac levhalardan oluşan bir cepheye sahip bir bina bulunuyor. Cephesi atık malzemelerden üretilen bu yapı, Parkering Malmö adına FOJAB tarafından tasarlandı.

2.400 metrekarelik cephe, daha önce Orkanen Teachers’ College’da kullanılan cam panellerden ve yerel imalat endüstrisinden artan lazer kesimli paslanmaz çelik levhalardan oluşuyor. Zemin kotundaki dış duvarlar, -ısı değiştiricisi üretiminden kalan bir atık malzeme olan- geri dönüştürülmüş sac metal ile kaplanmış. Demonte edilebilir sistemde tasarlanan cephe, malzemelerin ileride yeniden kullanılmasına imkan tanıyor.

Demonte Edilebilir Bir Cephe Tasarımı

Yapı ömrünü tamamladığında, 2.400 metrekarelik cephe sökülüp, kaplama malzemeleri tekrar kullanılabilecek. Bu amaçla tüm malzemeler mümkün olduğunca ham tutuldu ve bağlantı sistemi kolayca sökülebilir nitelikte üretildi.

Farklı Zaman Perspektifleri

Normalde bir inşaat malzemesi olarak düşünülmeyen bir şeyle cephe tasarlamak, birçok açıdan önem taşıyor. Özellikle de ilgili aktörlerin birbirlerini anlaması açısından bilgilendirici bir yolculuk sunuyor. Mevcut malzemelerle çalışmak, mimarın da daha esnek bir yaklaşıma sahip olmasını gerektiriyor.

Diğer Gereklilikler

Yükselişte olan döngüsel tasarım anlayışı, regülasyonlar için farklı ihtiyaçlar ortaya çıkarıyor. Mevcut yapı ruhsatı süreci, malzemelerin süreç boyunca net olarak bilinmediği durumlara uygun tasarlanmamış.

Bu projede de mimarlar, bina karakterine dair fikir veren bir prototip sunabilirdi, ancak kesim plakası desenleri gibi bazı detaylar, net değildi.

Bu yüzden ısı değiştirici plakalar format değiştirdiğinde, -artık ruhsat verilen şekle benzemediğinde- yeniden düşünülmesi ve yeni bir prototip oluşturulması gerekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın