Pritzker Military Museum & Library

Jahn'ın tasarladığı 15.000 metrekarelik arşiv alanı ve galeriyi içeren esnek bir tesis olan Pritzker Military Archives Center, Amerika'da yer alıyor.

Jahn, Pritzker Military Museum & Library koleksiyonunu barındıracak ve genişlemesine olanak tanıyacak son teknolojik donanıma sahip bir tesis tasarladı. Eski tesis, Şikago’dan Milwaukee’nin 48 kilometre dışındaki bu yeni Arşiv Merkezi’ne taşındı.

Projenin başlangıcından itibaren, esneklik ve inovasyon odaklı tesis tasarlamak üzerine odaklanılmış. İnşa edilen 15.000 metrekarelik tesis; sergi alanı ve yeraltı arşivinin yanı sıra, Wisconsin sakinlerine ve ziyaretçilere etkileyici bir müze deneyimi sunuyor. Yapı aynı zamanda, kurumun askeri tarihinin kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlama misyonunu destekliyor; silahlı kuvvetler ile korudukları halk arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi amaçlıyor.

“Başından sonuna kadar, Pritzker Military Archives Center’ın misyonuna olan ortak bağlılığımız, tasarımımızı şekillendirdi.
Evan Jahn

Pritzker Military Archives Center’da, 36 metrelik bir yapısal ızgara sistemi kullanılmış. 390 metrelik kirişler ise çatı ve yan duvarlar için taşıyıcı işlevi görüyor. Konsol çatı, açık hava sergi alanını çevreliyor ve peyzaj içerisinde dikkat çekiyor. Yükseltilmiş çatı ve geniş iç mekan, hem işlevsel verimliliği hem de görsel etkiyi en üst düzeye çıkarıyor. Ferah ortam, çalışanlar için en uygun çalışma koşullarını sağlarken, ziyaretçiler için de ilham verici bir ortam yaratıyor.

Tasarım, II. Dünya Savaşı dönemi çıkarma gemilerinin şekillerinden ilham alıyor. Buradan hareketle binanın dış iskeleti, cesaretin rengi olan parlak kırmızıya boyandı ve yüksek performanslı cam ile kaplandı. İç mekanda ise kısmi yüksekliğe sahip bir cam bölme ile küratörler ve arşivcilerin özel çalışma alanlarını kamuya görünür kılınmış.

Yaklaşık 70.000 metrekarelik alana yayılan tesis, çevre korumaya olan bağlılığı derinden yansıtıyor. Toplam alanın %4’ünden daha azının, binalara ayrılması da bu bilinci destekliyor. Projenin peyzaj ortağı O2 Design tarafından tasarlanan peyzaj, yakındaki sulak alanların korunmasını sağlıyor. Ortak alanda ise yürüyüş ve bisiklet yolları ile piknik alanları bulunuyor.

Sürdürülebilir uygulamalar, tesisin tasarımında temel bir rol oynuyor; sulama için yağmur suyu toplanıyor ve 50.561 kWh’lık bir güneş enerjisi tarlası, tüm tesise elektrik sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın