Mansiyon, Geçmişe Bir Pencere, Geleceğe Bir Bakış: ERKUT 1935 Giriş Mekânları ve Yakın Çevresi Ulusal Öğrenci Fikir Yarışması

Celil Emre Kınalı, "sükûnet" adlı projesi ile Geçmişe Bir Pencere, Geleceğe Bir Bakış: ERKUT 1935 Giriş Mekânları ve Yakın Çevresi Ulusal Öğrenci Fikir Yarışması'nda mansiyon ödülü kazandı.

Sükûnet

Konut birimlerinin kullanıcısını veya bilmeyen birini doğru ve kolay bir şekilde giriş alanlarına yönlendirebilecek tasarım kararları oluşturulmaya çalışıldı. Bununla birlikte günlük hayatın temposuna mola verilebilecek peyzaj kararları ile kullanıcıların yeşil alanlar içerisinde soluklanma, sohbet etme, kimi zaman sosyalleşmeye olanak tanıyacak kademeli oturma birimleri ile farklı alanlar tanımlamanın bu kavramlara hizmet edeceği düşünüldü. Oturma birimlerinin kademeli oluşu ile bir bütünlük sağlaması açısından yeşil alanların da bu şekilde olması uygun bulunmuştur.

Zemin altında yer alan otopark sebebi ile ağaçlandırma olanakları köksüz yeşil bitkiler yoğunluklu olarak tercih edilmiştir. Diğer yandan kademeli peyzaj birimlerinde tercih edilebilecek bitkilerin az köklü bitkiler olabilmesi amaçlanarak zamanla yeşil ağırlıklı bir atmosfer ortamı amaçlandı. Giriş alanında sağ kısımda bulunan ahşap zemin ön cephede bulunan dükkanlar ve konut kullanıcıları tarafından oturma alanı olarak kullanılabilir olarak düşünüldü.

Konut giriş kısımlarında mevcut tasarım çizgisinden kopmak istenmeyerek zeminde ve duvarlarda yansımaları ifade edilmiştir. Zeminin iki farklı malzeme ile ayrılarak bekleme ve posta kutusu alanlarının ahşap, diğer kısımların ise epoksi tercih edilerek kolay tanımlanması istendi. Diğer yandan duvarlar dış cepheye ve peyzaj kararlarından ayrışmayarak 5×10 ve 5×5 ahşaplar ile sıcak bir hava vermesi amaçlandı.

Peyzajın asimetrik kararlardan yola çıkan tasarımına, karşıt ve tamamlayıcı olan simetrik giriş alanları tasarlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın