Fatih’te Mercado Tasarım Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Nesibe Yılmaz tarafından Dr. Öğr. Üyesi Uğur Özcan yürütücülüğünde hazırlanan 2023-2024 Yaz Dönemi Mercado Projesi.

Proje alanı İstanbul’un Fatih ilçesinin Şehremini semtinde yer almaktadır. Bu alanda tasarlamış olduğum Mercado projesi, “Dünya Kahvelerini bir araya getiren ve farklı kültürleri buluşturan bir konsept” üzerine tasarlanmıştır.

Çevre analizleri ve tasarım konseptleri doğrultusunda yerleşim kararları belirlenmiştir. Ana giriş Turgut Özal Millet Caddesi’nden verilmiştir. Otopark ve servis girişleri trafik yoğunluğunun az olduğu doğu ve güney cepheden verilmiştir.

Belirlenen konsept bağlamında fonksiyonlar belirlenmiştir. Projedeki fonksiyonlar; restoran, kafe, kahve üretim alanı, workshop alanları ve dinlenme alanları olarak belirlenmiştir.

Tasarlanan Mercado projesinde çevredeki binaların kat yüksekliği ve yakınında bulunan tarihi yapı da göz önünde bulundurularak yüksek bir yapı yapmak yerine  -4.00 kotunda bir meydan tasarlanmış ve bunun etrafında gelişen bir mercado tasarımı yapılmıştır. Tasarlanan bu plan ile daha geniş, ferah bir alan elde edilmiştir. Bu kot planında restoranlar, kafeler, oturma alanları, servis otoparkı, kapalı otopark ve teknik birimler bulunmaktadır. Tasarlanan servis otoparkı doğrudan restoran ve kafelerin depolarına ulaşabilmektedir. Misafir otoparkı ile servis otoparkı birbirinden ayrılmıştır.

Meydana dört tarafından inilip çıkılabilmesi için kuzey ve güney aksından geniş merdivenler ve asansörle ulaşım sağlanırken batı aksından asansör, doğu aksından ise kütle formuna uygun merdiven ve asansör tasarlanmıştır.

0.00 zemin kot planında restoranlar, kafeler, workshop alanları, kahve üretim alanı ve dinlenme alanları bulunmaktadır. Bu kot planında -4.00 kot planındaki meydan rahatça görülebilmektedir.

-8.00 kot planında kapalı otopark teknik birimler ve depolar bulunmaktadır.

Kütle formu belirlenen akslar üzerinde modüllerin yerleştirilmesi ile oluşturulmuştur.

Kütleler arası oluşan geniş açıklık alanlarında çelik üst örtü sistemi kullanılmıştır. Bu örtü sistemi çelik kolon ve kirişlerle taşıtılmış, üstü membran örtü ile örtülmüştür. Restoranlar, kafeler, bodrum, çekirdek ve diğer birimler ise  betonarme sistemle tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın