Altın Alüminyum Panjurlu Apartman

Altın Alüminyum Panjurlu Apartman

Bureau des Mésarchitecture, Portekiz'in Leiria kentinde betondan ve altın rengi alüminyum panjurlarla kaplı bir apartman tasarladı.

Fotoğraflar: Francisco Nogueir

Leiria’nın eski ve yeni mahallelerinin buluştuğu köşe bir arsada yer alan beş dairelik apartman, projenin bir parçası olarak yenilenen ve iki ek daireye dönüştürülen sarı boyalı bir 20. yüzyıl evine bağlanıyor.

Bureau des Mésarchitecture, bu iki farklı durumu dengelemek için mevcut binanın sarı boyalı dış cephesinden yararlanarak soluk beton ve altın rengi alüminyumdan oluşan kavisli bir cephe tasarlamış.

“Proje için iki ana fikir vardı: savunma niteliğinde bir cepheye sahip, ancak yumuşak bir iç mekana sahip bir konut binası tasarlamak ve tamamen kapalı ya da tamamen açık olabilen bir cephe sistemi oluşturmak” dedi ve ekledi,

“Konsept iki kelimeyle özetlenebilir: korumak ve özen göstermek.”

Konut bloğu, hafif eğimli araziye gömülü bir garaja giden altın panelli bir zemin üzerine oturuyor ve caddesinden bir merdiven girişe kadar uzanıyor.

Eski ve yeni binaların birleştiği yerde konumlandırılan bu giriş, ortak bir odanın yanı sıra merkezi bir merdiven ve asansör çekirdeğine açılıyor.


Yeni binanın yelpaze şeklindeki planı, merkezdeki mutfak ve banyoları düzenlemek amacıyla kullanılmış. Bloğun yarım daire biçimindeki ön cephesi ise her kattaki dairelere geniş ve bol doğal ışık alan yaşam alanları sağlıyor.

Bu alanların her biri küçük balkonlara açılırken en üst daireler altın rengi spiral bir merdiven aracılığıyla özel bir çatı terasına erişebiliyor.

Yaşam alanları ve balkonlardaki geniş pencereler, dış cephedeki brüt beton yüzeylerle kontrast oluşturan iki katlı alüminyum panjurlar sayesinde tamamen açılabilir veya kapatılabilir.

Faustino, “Malzemeleri pürüzlülük ve yumuşaklık, kütle ve hafiflik ikilemini ifade edecek şekilde seçtik,” diye açıklıyor.

“Beton bu tektonik kütle hissini verebilir. Alüminyum ise tam tersine ince ve hafif bir his veriyor. Her iki malzeme de beton panellerin mat görünümü ile güneş ışığının alüminyum panjurlar üzerindeki parlak yansıması arasında bir kontrast oyunu oynuyor.”

Bu zıtlık, dairelerin iç mekanlarına da taşınmış. Açıkta bırakılmış beton kolonlar ve kirişlerden oluşan yapı, tam boy ahşap paneller ve depolama alanlarıyla tezat oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın