KAAN Architecten, Groningen’de Eğitim Merkezi Tasarladı

KAAN Architecten, yakın zamanda Groningen Üniversitesi Eğitim Merkezi'ni tamamladı. Yeni eğitim merkezi, Sağlıklı Yaşlanma Kampüsü'nün ana giriş binası. Merkez, öğrenmeyi desteklemek, sağlığı teşvik etmek ve sosyal etkileşimi geliştirmek için tasarlanmış.

Fotoğraflar: Sebastian van Damme

KAAN Architecten, yeni tamamladığı yapıda 2.000’den fazla öğrenci ve öğretim üyesinin refahını ön planda tutan bir tasarım anlayışı geliştirmiş. Zamanı aşan niteliklere sahip sürdürülebilir malzemelerin kullanımı, merkezin sağlıklı yaşam standartlarını artırmaya çalışıyor.

Büyük bir öğrenci nüfusuna sahip olan Groningen, kuzey Hollanda’da bir şehir. Sağlıklı Yaşlanma Kampüsü, Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yanında yer alıyor. Kampüs, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yönelik yeni teknolojiler ve yöntemleri keşfetmeye odaklanan araştırmacılar, girişimciler ve sağlık hizmeti sağlayıcılarından oluşan bir ekosistem. Bu hedef doğrultusunda KAAN Architecten, kampüs genelinde planlanan ortak tesislerden olan eğitim merkezini tasarladı.

Eğitim merkezi, şehir merkezinden uzanan mevcut bir yolun kaldırılmasıyla açılan bir araziye yerleştirilmiş. Bu eksen üzerinde merkezi bir konuma yerleştirilen bina, kampüs ile şehir arasındaki bağlantıyı güçlendiren tanınabilir bir simge olarak hizmet veriyor.

Ayrıca merkez, kampüsün kuzey girişini zenginleştirerek, dış kamusal alanı iç mekana doğru genişletiyor. Binalar arasında doğrudan bağlantı ve akıcı dolaşımı artırıyor. Merkez, farklı seviyelerde bir dizi verandalı bahçeler gibi kamusal alanlar içeriyor.

Fiziksel, zihinsel ve sosyal refahı teşvik eden bir ortam, projenin temel unsurlarından birisi. KAAN Architecten’in tasarımı, konfor, doğal ışık ve havalandırmaya büyük önem veriyor.

Eğitim Merkezi’nin tasarımı, yatay ve dikey fuayeler aracılığıyla erişilebilirliği artıran beş bağlı hacimden oluşur. Hacimler, ana görüş hatlarına ve istenen mekansal niteliklere yanıt verecek şekilde konumlandırılmış. Yatay fuaye, kamusal bir meydana ve birkaç yeşil avluya açılan şeffaf bir cepheyle çerçevelenmiştir. Bu avlular, farklı seviyelerdeki mevcut binalara geçişi işaret eder ve alt katlara doğal ışık getiriyor.

Eğitim Merkezi, düşük çevresel etkiye sahip ve zamana meydan okuyan bir dizi sürdürülebilir malzeme kullanılarak inşa edilmiş. Bölgesel olarak temin edilen tuğlalar, hem dış hem de iç duvarları kaplıyor.

İç mekan kapıları ve pencere çerçeveleri, bölgesel olarak temin edilen masif meşe ağacından yapılmış. Fuaye zeminleri ve duvarları betondan, derslikler ise ahşapla kaplanmış.

Tuğla, ahşap ve beton gibi malzemelerin birleşimi merkez için kentsel dokuda sağlam bir izlenim kazandırıyor. Bu, özellikle yüksek tavanlı yatay fuayede, tavan yapısının metal bir ağın içinden kısmen görülebildiği alanda önemli.

Erişilebilir bir yeşil çatı terası, doğayı kampüs ortamına daha da entegre ediyor. Eğitim Merkezi, optimal yalıtım, yağmur suyu hasadı ve güneş panelleri içeriyor. Ayrıca bina, ileride jeotermal enerjiden yararlanabilecek şekilde inşa edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın