Herzog & de Meuron tarafından Lengg'de tasarlanan University Children’s Hospital Zurich, çocuklar ve gençler için iyileştirici bir ortam yaratmak ve araştırma-öğretim faaliyetlerini desteklemek amacıyla, sürdürülebilir ve esnek bir yapı sistemiyle inşa edilmiş.
University Children’s Hospital Zurich, Lengg’de, Burghölzli olarak bilinen tepenin eteklerinde konumlanmış.
İsviçre’deki çocuk ve gençlere yönelik en büyük tesis olarak, farklı dönemlerden kalma diğer hastane binalarıyla bitişik halde bulunurken akut bakım hastanesi ve araştırma ile eğitim tesisi olmak üzere iki ana binadan oluşuyor.
Güneyde yer alan akut bakım hastanesi, manzaraya uyum sağlayan karmaşık ahşap dolgularla zenginleştirilmiş, üç katlı beton bir strüktüre sahip. Bir kasaba düzeninde çalışan iç mekanlar, tıbbi uzmanlık alanları, meydanlar ve bağlantı yolları mahalleler gibi organize edilmiş.
Her katta, merkezi bir ana yol, çeşitli yeşil avlular üzerinden geçerek binaya gün ışığı ve yönlendirme sağlıyor. Çatı katındaki hasta odaları ise müstakil evler şeklinde tasarlanmış.
Kuzeydeki araştırma ve eğitim tesisi ise beyaz, silindirik bir yapıda yer almakta olup, merkezdeki açık, beş katlı atriyum etrafında organize edilmiş. Araştırma alanları bu merkezi çekirdek etrafına dizilmiş. Zemin kat ise eğimli araziye gömülü olarak üç amfi, seminer odaları ve çalışma alanlarını barındırıyor.
Kompleksin çevre düzenlemesi kapsamında 250’den fazla ağaç dikilmiş. İnşaat sırasında yeraltında bulunan Buzul Çağı’ndan kalma kayalar, binaların içerisine ve çevresine yerleştirilmiş. Yeni kompleksin doğayla iç içe tasarımı, hastanenin iyileşmeye elverişli bir ortam olarak deneyimlenmesini amaçlıyor.
Yeni çocuk hastanesi, meyve bahçeleriyle dolu bir yerleşim bölgesinde yer alıyor. Cephenin içbükey hareketi her iki kurum için de ortak bir ön avlu oluşturuyor. Kapı, içinden girişe ulaşılan ağaçlarla dikilmiş yuvarlak bir avluya açılıyor. Restoran ve aşağıdaki terapi tesislerine erişim, girişe bitişik kendi bahçeleri ile sağlanıyor.
Avlular boyunca genişleyen ve daralan bu merkezi eksen, doğrudan dışarıdan da erişilebilen acil serviste son buluyor. İkinci katın merkezinde, ana caddenin her iki tarafında hastane okulu, eczane ve diğer ortak kullanımlar gibi ek hizmetler yer alıyor. Bu merkezi bölgenin etrafını bir çelenk gibi saran ve dışarıya doğru yönlendirilmiş bir ofis manzarası, tıbbi ve idari personel için yaklaşık çalışma alanı sağlıyor.
Hastanenin en sessiz alanı olan en üst kat, çocuklar ve ergenler ile bir gece veya daha uzun süre yatan hastalara ayrılmış. 114 odanın her biri, kendi çatısı olan ahşap bir kulübe şeklinde tasarlanmış olup mahremiyet, yeşil dış mekan manzarası ve ebeveynlerin geceyi çocuklarıyla birlikte geçirmeleri için yeterli alan sağlıyor.
Kulübelerin hemen yakınındaki ana cadde boyunca çocukların ve ergenlerin transdisipliner tedavi görebilecekleri dört merkez bulunuyor. Hastanenin cephesi üç boyutlu, taşıyıcı beton bir yapıdan oluşmakta ve birinci ve ikinci katları birleştiriyor. Cephenin derinliği ve ahşap, cam, kumaş veya bitki örtüsü olabilen dolgu, yönelime ve içerideki faaliyete bağlı olarak değişiyor.
Beton destekler ve sirkülasyon çekirdekleri dışında, yapı genelinde hafif malzemelerin tutarlı bir şekilde kullanılması, kat alanlarının genişletilip daraltılmasına olanak tanımış. Bu esneklik, hastaneler için kritik bir ihtiyaç olan iç mekan adaptasyonunu mümkün kılıyor. Yatan hasta odalarının yer aldığı en üst kat geriye çekilmiş olup, kendine has mimari bir dile sahip.
Odalar, kademeli ve farklı eğimlere sahip çatılarla tasarlanmış olup, her bir odanın bireyselleştirilmiş, temel formu, her hastanın tekilliğini vurguluyor. Araştırma ve öğretim için silindirik, beyaz binanın odaları, araştırmacılar arasında alışverişi ve işbirliğini teşvik eden merkezi bir atriyum etrafında düzenlenmiş.
Öğretim ve çalışma için bir agora bu merkezi alanın altına yayılır ve çevredeki manzaraya doğrudan yanıt veriryo. Üç amfi, arazinin doğal eğimine ayak uyduruyor. Gün ışığı dışarıdan içeri akıyor ve hareketli duvarlar sayesinde amfiler, lobi ve kafe tek bir büyük alan olarak yeniden yapılandırılabiliyor.
Bu sayede, ortasında özel etkinlikler için bir sahne ve 670 kişilik bir izleyici kitlesi için yer bulunan bir agora yaratılıyor. Üstü kapalı bir galeri, öğrenciler için açık çalışma alanları içeriyor. Aynı kattaki bitişik seminer odaları, üniversite eğitimi için mevcut alanları tamamlıyor.
Yukarıdaki beş katta yer alan araştırma ve teşhis laboratuvarları ile bunlara eşlik eden ofisler, çevredeki manzaranın engelsiz bir görüntüsüne sahip. Açık çalışma alanları, doktora öğrencileri ve laboratuvar personelinin kullanımı için atriyum etrafında düzenlenmiş. Bu alanlardan aynı anda birkaç katın yanı sıra aşağıdaki agora da görülebiliyor ve bu da tavandaki küçük, yuvarlak bir delik olan oculus aracılığıyla yukarıdaki atriyuma bağlanıyor.
Pahalı bir şekilde tasarlanmış bir peyzajın içine yerleştirilmiş olan araştırma ve eğitim binası, Burghölzli bahçelerindekine benzer bir meyve bahçesinin ortasında bağımsız bir yapı. Binanın kendisi soyut, açıkça geometrik bir dil konuşuyor ve az sayıda malzeme kullanıyor. Beyaza boyanmış yüksek korkuluklara sahip konsollu balkonlar, binaya aynı anda hem ağır hem de havadar bir görünüm kazandırıyor.
Çocuk Hastanesi’nin iki tesisi, farklı ve belirgin olmalarına rağmen birbirlerini tamamlar nitelikte. Tepede yer alan dairesel araştırma ve eğitim binası bakışları göle doğru yönlendiriyor. Akut bakım hastanesinin uzun, yatay şekli düz manzaraya uyum sağlayarak arkasında yükselen öfkeyi görmeyi sağlıyor.
Hastane her hastaya bir birey olarak odaklanıyor ve bu sadece iyileşme süreci değil, aynı zamanda hasta yakınları ve personelin de refahı anlamına geliyor. Araştırma ve öğretim binası, ileriye dönük araştırmaların ön koşulu olan bilim insanları ve öğrenciler arasındaki alışveriş ve işbirliğini vurguluyor.