Finlandiya’nın İlk Hibrit Futbol Stadyumu: Tammela Stadyumu

Tampere Belediyesi, Pohjola Rakennus ve JKMM Architects'in on yılı aşkın bir süredir birlikte yürüttüğü işbirliğinin ürünü olan stadyum, 2024 baharında tamamlanarak açıldı. Konut ve ticari birimler stadyumun bir parçasını oluşturuyor.

Fotoğraflar: Tuomas Uusheimo ve Hannu Rytky

13.500 metrekarelik stadyum, hem şehir sakinlerinin spor aktiviteleri hem de 8.000 kişilik kapasitesiyle üst düzey futbol deneyimleri için gerekli tesisler sunuyor. UEFA gerekliliklerini karşılayan stadyum, Avrupa Ligi ve milli takım maçları gibi etkinliklerin burada düzenlenebilmesine olanak tanıyor.

Her oturma pozisyonu, sahaya engelsiz bir görüş sağlıyor. Stadyum, ayrıca konserler ve diğer büyük etkinlikler için 15.000 kişiyi ağırlayabiliyor. Stadyum, öncelikle yerel futbol kulübü Ilves Tampere’nin evi olarak hizmet veriyor.

Tasarımın amacı, şehir dokusuna yüksek kaliteli bir katkı sağlamak, yıl boyunca futbol maçları ve antrenmanları için nitelikli bir ortam sunmak. Sokak seviyesindeki stadyumun halka açık alanları üç taraftan sahayı çevreliyor, ikinci katta ise ek alanlar bulunuyor. Konut binaları, stadyum bloğunun dış sınırını oluşturuyor ve çevredeki kentsel dokuya bağlantı sağlıyor. Otopark, ticaret merkezi, bakım alanları ve konut destek tesisleri ise bodrum katta yer alıyor.

Stadyum, yaklaşık 50.000 metrekarelik hibrit bir bloğun parçası. Bu yapı, kentsel yapıyı tamamlayan sekiz bağlantılı parselden oluşuyor. Bunlar arasında futbol stadyumu, beş adet konut binası, bir ticaret merkezi ve otopark tesisleri bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın