Renzo Piano Building Workshop’un Tartışmalı Projesi Paddington Square Tamamlandı

Renzo Piano Building Workshop’un Tartışmalı Projesi Paddington Square Tamamlandı

RPBW tarafından tasarlanan Paddington Square, Londra'nın merkezinde, çelik yapısı ve cam cepheleriyle dikkat çeken, karma kullanımlı bir yapı.

Fotoğraflar: Hufton + Crow

On yılı aşkın süredir yapımı devam eden bina, 55 x 55 metre boyutlarında bir küp formunda. Londra Metrosu’na giriş içeren bir kamusal alanın üzerine yükseltilmiş 18 katlı binanın büyük bir kısmı özel ofis alanları için ayrılmış. Ayrıca, zemin katta dükkanlar ve restoranlar yer alıyor. Sokak seviyesindeki iki asansör, halkın erişimine açık olan çatıdaki restorana çıkış sağlıyor.

Proje mimarı Joost Moolhuijzen’e göre, Paddington Square’in halka açık alanları, projenin “en önemli” bölümünü oluşturuyor. Bu alanlar, bitişikteki Paddington istasyonunun çevresinde kamusal alanı iyileştirme ve “geçirgenlik ile erişilebilirliği artırma” stratejisinin bir parçası. Aynı zamanda binanın önündeki eski bir yolun yönü değiştirilmiş ve cephenin görsel etkisini azaltmak için çalışmalar yapılmış.

Paddington Square projesi tartışmaları da beraberinde getirmişti. İlk olarak 2015 yılında 224 metre yüksekliğinde silindirik bir kule olarak tanıtıldı. Ancak eleştiriler sonrası yapının yüksekliği azaltıldı ve formu yeniden tasarlandı. 75 metre yüksekliğindeki yeni tasarıma da, Londra’nın Paddington İstasyonu çevresindeki koruma alanını olumsuz etkileyebileceği endişesiyle karşı çıkıldı. Planlar hakkında kamuoyuna soruşturma açılması için bir dilekçe verildikten sonra inşaat kısa bir süre durduruldu.

Paddington Square, iki katmanlı ve dıştan havalandırmalı cam bir cepheye sahip. Perdeli cepheler, iç mekanın derin kat planları boyunca ışığı en üst düzeye çıkarırken, dış manzaraları görünür kılmak için seçilmiş. Binanın küp formunun görsel ölçeğini azaltmak amacıyla, cephe boyunca sık aralıklı dikey çubuklar kullanılmış. İki cam katman arasında, enerji ihtiyacını azaltan ve güneş ısısını düşüren delikli panjurlar yer alıyor. Panjurlar kapandığında bile görüş açılarını korumaya yardımcı oluyor.

Paddington Square’in görsel etkisi, binanın bir tarafında bulunan balkonlar ve bir kamusal plazanın üzerinde yükselmesiyle daha da hafifletilmiş. Önceden harabe durumdaki bir postanenin bulunduğu alana, konut ölçeğinde bir yapı eklenmiş.

Paddington Square’in önemli ama gözden kaçan bir yapısal detayı, binanın içinden geçen ve ilk üç katta içeri doğru eğilen yapısal kolonları. Bu kolonlar, meydan seviyesinde cepheden geri çekilmiş durumda ve bu, Renzo Piano Building Workshop’un kamusal alanı maksimize etmek amacıyla yaptığı bir tasarım.

Etiketler

Bir yanıt yazın