Çift Yüzlü Ev

SO? Mimarlık Fikriyat tarafından tasarlanan Çift Yüzlü Ev, Muğla'da yer alıyor.

Çift Yüzlü Ev, içinde bulunduğu konumun özelliklerinden ve iklim koşullarından yola çıkarak tasarlanmış, pitoresk bir Akdeniz köyünde yer alan bir konut projesidir. Projenin dikkat çekici bir özelliği, bölgenin iklimsel gereksinimlerine yanıt verecek şekilde tasarlanmış iki cephe arasındaki zıt tasarımdır. Ev, mevcut eski köy evinden geri kazanılan taş duvarlarla birleştirilmiş ahşap bir çerçeve kullanılarak inşa edilmiştir. Cepheler, yapının çevresiyle etkileşimine göre değişen özelliklerle tasarlanmıştır.

Güney Cephe – Dolu ve Koruyucu:

Güney yönüne bakan cephe, yoğun Akdeniz güneşi ve ısısına karşı sağlam, ışık geçirmeyen bir engel sunan kalın, geri kazanılmış taş duvarlarla inşa edilmiştir. Orijinal köy evinden kurtarılan taşların olduğu bu cephe sıcak yaz aylarında iç mekanın doğal olarak serinlemesini sağlayan güçlü bir termal kütle sunar. Ahşap yapı, gölgeleme cihazlarını ve kontrollü havalandırma sağlayan stratejik olarak yerleştirilmiş küçük açıklıkları destekler, böylece yapay soğutma ihtiyacını azaltır.

Kuzey Cephe – Şeffaf ve Geçirgen:

Güney cephesinin aksine,, kuzey yönüne bakan cephe şeffaf olacak şekilde tasarlanmış, ahşap yapı tarafından çerçevelenmiş büyük pencereler ve cam kapılar içermektedir. Bu cephe, yumuşak, dolaylı kuzey ışığının içeri akışını arttırır ve yapının manzaraya açılan cephesini oluşturur.  Yapının mutfak, ıslak hacim ve yaşama alanı ve yatak odasını içeren  açık plan kurgusu, asma katında yer alan bir misafir odası ve çalışma alanıyla tamamlanır.

Yapı, içinde yaşayanların hayalleri ve ihtiyaçları üzerine kurgulanmış; topoğrafya ve iklim koşullarının güçlü tasarım verilerine dönüşmesi ile tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın