1. Ödül, 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması

1. Ödül, 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması

Efsane Irmak Karaca ve Oğuzhan Muzıkacı, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması'nda AŞİYAN ile profesyonel kategorisinde birincilik ödülünü kazandı.

İnsanlığın geniş coğrafyalara yayılması doğayı ve insanı karşı karşıya getirmiş, ekosistem ve biyoçeşitlilik zarar görmüş, yeşil alanlar yerini betona bırakmıştır. Bu sebeple insan-doğa ilişkisini güçlendiren yeni tasarım prensiplerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Serçe, kırlangıç, saka, bülbül gibi küçük kuşları yapının bir parçası haline getirerek onlara şehirlerde yeni yaşam alanları sunan Kuş Sarayları bu amaç doğrultusunda referans alınabilecek bir uygulamadır.

Cami, medrese, köşk, çeşme gibi yapıların cephelerinde görülebilen Kuş Sarayları, kuşların barınması, yuvalaması ve kuluçkaya yatması için insan eliyle inşa edilen birimlerdir. Yapıların güneş gören ve rüzgar almayan cephelerinde, insanların ve diğer hayvanların ulaşamayacağı yükseklikte bulunan Kuş Saraylarında, çoğunlukla ahşap, küfeki taşı ve mermer gibi doğal malzemeler kullanılır. Kuş Sarayları, yapım esnasında zarar gören mermerlerin ustalar tarafından kuş evine adapte edilmesiyle oluşturulan basit kovuklar, ya da bulunduğu yapının ve dönemin mimarisine ayna tutan, yüzeyden çıkıntı yapan tasarımlardır.

Kuş Saraylarının bu felsefesinden ilham alarak tasarlanan AŞİYAN, modern kentlerde kendine yer bulamayan kuşlara bir davet, geleneğin ise çağdaş bir yorumudur. Şehirlerde kullanılmayan dikey alanları, sevgi ve merhamet göstergesi köklü bir geleneğe dayandırarak, çevreye ve insana karşılıklı fayda sağlayacak şekilde yeniden yoruma açmıştır. Mekanik montajlı dış cephe paneli olarak tasarlanan AŞİYAN, yeni yapılarda bir tasarım girdisi olarak modüler bir çözüm sunan, mevcut yapılara ise sonradan eklenerek çeşitli kombinasyonlarda kullanılabilen bir sistemdir. Dış mekan koşullarına uygunluğu, farklı renk ve desenlerde bulunulabilirliği ve geleneksel uygulamalara referans olması açısından mermer tercih edilmiştir. Atık mermer parçalarının değerlendirilmesiyle de üretilebilecek olan AŞİYAN, CNC yöntemi ile kesilen parçaların birleştirilmesiyle kuşların farklı ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kurgulanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın