Yunus Emre Bolat ve Hamza Arslan, Repurpose Reimagine - Karbon Elyaf Malzemelere Yeniden Hayat Verecek Sürdürülebilir Fikirler Yarışması'nda 3.'lük ödülünü kazandı.
Karbon elyaf, yüksek mukavemet/ağırlık oranı, korozyona dayanıklılığı ve estetik görünümü sayesinde yapı sektöründe giderek daha fazla tercih edilen bir malzemedir. Özellikle yapı cephelerinde, karbon elyaf profillerin kullanımıyla hem yapıların dayanıklılığı artırılmakta hem de özgün tasarımlar gerçekleştirme imkânı bulunmaktadır. Betonarme inşaatların geri dönüşümü ve tekrardan kullanılması oldukça sorunlu olduğundan karbon elyaf, günümüzdeki inşa sürecine ekolojik ve inovatif bir alternatiftir.
Ayrıca yapıların en çok ekonomik ve ekolojik niteliğini ve değerini etkileyen elemanlarından biri cephedir. Cephenin niteliği yapının ömrü, karbon ayak izi, kullanıcıya sağladığı konfor gibi faktörleri birinci elden etkiler. Bu bağlamda ElyaFacade, günümüzdeki yapıların cephelerine eklemlenerek yapıları çevreye daha faydalı ve ekolojik olarak daha sorumlu bir hale getirmeyi amaçlar. ElyaFacade giydirme cephe örneğinden yola çıkarak yapıların yeşillenmesi için bir ortam hazırlar. Karbon elyaf profillerin farklı ölçüleriyle birbirine ve yapının strüktürüne bağlanarak ikinci bir cephe gibi çalışır. Bu sayede hem yapıların doğal ışık ve ısı kontrolünü sağlar hem de kullanıcılara yarı açık bir ortak alan oluşturur.
Karbon elyaf, korozyona, UV ışınlarına ve kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle, dış cephelerde uzun yıllar boyunca ilk günkü görünümünü korur ve bakım maliyetlerini düşürür. Belirli bir oranda esneklik özelliğine sahiptir. Bu sayede, yapı hareketlerine uyum sağlayabilir ve çatlama riskini azaltabilir, ısı ve ses yalıtımına katkı sağlar, binaların enerji verimliliği artırılabilir ve iç mekânda daha konforlu bir ortam yaratılabilir.Karbon elyaf profiller, hafif ve kolay işlenebilir özelliktedir. Bu nedenle, montaj işlemleri hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Bütün bu avantajları kullanarak önerimiz; karbon elyaf profillerin binaların cephelerinde ikincil bir cephe olarak dikey sürdürülebilir bahçe temasına destek sağlamasıdır. Bu cephe beraberinde birçok avantajı getirir ve farklı kullanım senaryolarına da uygundur. Elyaf profilin fiziki hali ve kimyasal içeriği cephede kullanılmaya elverişli olup yapı sektöründe önemli bir yer edinecektir. Hem işlevsel hem de estetik katkı sağlayan profiller, istenilen tasarımda şekil alarak tasarımcıya çok çeşitli imkanlar sağlamaktadır. Karbon elyaf profilin önerimiz çerçevesinde sürdürülebilirliğe katkı sağlamakla beraber döngüsel ekonomiyi de canladırmaktadır.