LAY-OUT Planning Consultants Co., Ltd. tarafından tasarlanan "Shenzhen Guanlan Riverside Meydanı", Çin'in Shenzen şehrinde yer alıyor.
Çin’in Shenzhen şehrinde yer alan Guanlan Riverside Plaza, hızlı kentleşmenin tipik bir örneğini teşkil ediyor. Bölgedeki hızlı kentleşme sürecinde; büyük metrekareler, dalgalı platformlar ve sıkıcı tesisler ile karakterize edilen, kullanıcıyı önemsemeyen bir dizi plaza inşa edilmiş. Bu renovasyon projesinde ise şehrin ve kentlilerin ihtiyaç duyduğu aktiviteleri sunmak üzere bir tasarım yapılmış. “Park benzeri bir meydan” konseptine dayanarak farklı aktiviteler, eşit paylaşım, doğa odaklı tasarım, dayanıklılık ve açık alanlar gibi prensipler takip edilerek yaşayan bir plaza kurgulanmış.
Meydan, bölgenin karakteristik özelliklerine dayanarak, üç ana aktivite bölgesine bölünmüş:
Ekolojik Bahçe: Şehir yaşamı içerisinde doğa deneyimi yaratma amacıyla tasarlanan bölgede; kamp, piknik, güneşlenme, frizbi ve sanat performansları gibi etkinlikler için mevcut ağaçlar korunmuş ve 200 adet yerel bitki ekilmiş.
Kentsel Sahne: Büyük kapsamlı etkinlikler için bir performans alanı olarak kullanılan bu merkezi alan, çim zemini ve çeşmesi ile esnek ve çok işlevli bir kullanım sunuyor.
Ağaçlarla Çevrili Meydan: Bir dizi ağaç ile çevrelenmiş olan meydan, tüm yaş gruplarına yönelik aktiviteler için uygun bir zemin oluşturuyor. Aktivitelere yönelik alanlar arasında yaşlılar için egzersiz alanları, çocuklar için kaydıraklar, saklambaç alanları, kafe, kitap-kafe, spor salonu, marketler ve küçük konser alanları yer alıyor.
Çin’in güneyinde hakim olan sıcak iklim göz önüne alınarak, yıl boyunca gölge sağlayabilecek, yaprak dökmeyen ağaçlar tercih edilmiş. Bu sayede ağaç kaynaklı gölge miktarı 30%’dan 65%’e çıkarılmış, kentsel ısı adası etkisi hafifletilerek aktiviteler için konforlu bir alan yaratılmış. Meydanın merkezinde bulunan çok işlevli çeşme ile ekstra serinlik sağlanmış.
Meydanı doğal afetlere karşı dayanıklı kılmak adına, 300 metrekarelik bahçe; yağmur suyu depolayacak şekilde tasarlanmış ve bunun için 200 metreküp yeraltı depolama sistemi entegre edilmiş. Toplanan su, arıtıldıktan sonra bitki sulama ve yüzey temizliğinde kullanılıyor.
Meydanın bulunduğu Guanlan bölgesi, 100 yıldan uzun bir tarihe sahip ve Hakka halkına ev sahipliği yapıyor. Yapının tasarımında da geleneksel bir Hakka konut yapısı olan “Weilong House” referans alınmış. Bu sayede çevrede yaşayan halkta aidiyet hissi uyandırılmış. Dairesel mimari form sayesinde açık ve kapsayıcı işlevler yaratılmış ve peyzajla uyum yakalanmış. Yapı içerisine kafe, kitap-kafe, spor salonu, tuvalet ve yönetim odası gibi çeşitli işlevler yerleştirilmiş.
WAF 2024’ün Kazananları Belli Oldu, Emre Arolat Architecture’a Ödül Geldi