EcoLogicStudio, Innsbruck Üniversitesi ile birlikte, Louisiana Modern Sanat Müzesi'nde 8 Kasım 2024 - 23 Mart 2025 tarihleri arasında düzenlenen “Yaşayan Yapılar” sergisi kapsamında en son enstalasyonları olan Deep Forest'ı sunuyor.
2023 yılında Müze tarafından sipariş edilen Deep Forest, mimarlık ve teknolojinin doğallaştırılmasını kutluyor. Eser, doğayı mekanikleştirmeyi hedefleyen modernist projelere bir karşıtlık olarak öne çıkıyor. Yaşayan Yapılar sergisi, küratörler Mette Marie Kallehauge ve Kjeld Kjeldsen tarafından başlatılan “Architecture Connecting” serisinin bir parçası olarak, iklim krizi çağında mimarlığın evrimini ve bu gerçekliğin ortaya koyduğu sosyal, kültürel ve politik zorlukları ele alıyor.
Bu çalışmanın karmaşıklığı ve birbirine bağlılığı, ancak deneyimle tam olarak anlaşılabilir. Bunun sebebi ise ecoLogicStudio’nun, Louisiana’daki sergide, yirmi yıllık araştırma ve biyodijital tasarım ilerlemelerini ifade etmek için mekânsal tasarımın etkileyici dilini kullanıyor olması.
Louisiana Müzesi’nin eşsiz peyzaj ortamından ilham alan Deep Forest enstalasyonu, bölgenin topografik çeşitliliği ve yerinde toplanıp üretilebilen malzemelerle şekilleniyor. Bunların başında ormanın “Wood Wide Web” (orman interneti) olarak adlandırılan ağı oluşturan organizma miselyum geliyor. Sergide miselyum, sergilenen projelerin düzenini belirliyor, fotosentetik reaktörlerin havalandırma sistemini düzenliyor ve ziyaretçileri önerilen yollara yönlendiriyor. Ayrıca, biyobozunur sütunlara biçim kazandıran yaşayan bir mimari malzeme olarak ortaya çıkıyor.
Miselyumun biyotasarım uygulamalarında sınır olmamasına rağmen, Deep Forest onun fotosentetik mikroalglerle olan simbiyotik ilişkisine odaklanıyor. Ormanın döngüselliği yalnızca ağaç yapraklarının değil, aynı zamanda miselyumla simbiyotik bir bağ oluşturan alglerin fotosentezine dayanıyor.
Sergide, kurtarılan huş ağacı gövdelerinden yapılmış 102 karbon depolayıcı, çeşitli mantar türlerini barındırıyor ve fotosentetik reaktörler için bir bağlam sağlıyor: 44 cam kap, müzenin odasına taze oksijen sağlayan ve karbondioksit yakalayan canlı siyanobakteri ve deniz yosunu kültürlerini içeriyor.
ecoLogicStudio tarafından tasarlanıp geliştirilen bu 44 fotosentetik reaktör, atmosferden günlük 600g CO2 (da küçük bir ormanla eşdeğer) elde ediyor. Bu reaktörlerden 15 adet uzun birim, bölgeye özgü makroalg türlerini içerirken, 29 kısa birim Spirulina SP’nin mikroalg çeşitlerini barındırıyor.
Enstalasyonda, ek olarak 3 boyutlu baskı sistemi ile üretilen 20 adet biyobozunur sütun bulunuyor. Üniversitenin Sentetik Peyzaj Laboratuvarı’nda üretilen bu sütunların dış yapıları, alg ile aşılanmış biyopolimerden, iç dolguları ise 300 kg kahve telvesinden oluşuyor. Koloniler halinde yaşayan miselyum, kahve telvesindeki şekerlerle beslenerek yeni bir ağ oluşturuyor ve sentetik bir gövdeye dönüşüyor.
Deep Forest, fotosentezin döngüsel bir süreç olarak mikro düzeyde yönetimine mimari bir form kazandırıyor. Çağdaş kentsel alanlarda yayılan atık ve kirlilikten, sürdürülebilir mimariyi büyütme hayalini somutlaştırıyor.