Mimarlığın Farklı Ölçekleri 6: Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı

MSGSÜ Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen Mimarlığın Farklı Ölçekleri etkinlik dizisinin 6. bölümü; Cem Dedekargınoğlu'nun katılımıyla, 29 Kasım 2024 Cuma günü MSGSÜ Fındıklı Yerleşkesi'nde saat 15:30'da gerçekleşecek.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü, geçen yıl başlattığı “Mimarlığın Farklı Ölçekleri” etkinlik dizisine 2024-2025 Güz yarıyılında devam ediyor. Herkese açık olan dizinin 29 Kasım 2024 Cuma günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Yerleşkesi Ernst Egli Konferans Salonu’nda saat 15:30’de başlayacak altıncı etkinliğinin konuğu Cem Dedekargınoğlu.

Cumhuriyet’in 100. yılı için VitrA ve Arkitera işbirliğiyle geliştirilen, “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisinde, modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü rol oynayan mimar ve yapıların hikayeleri, grafik romanlarla anlatılıyor. Proje kapsamında yayımlanan dört kitabın çizerliğini Onur Kutluoğlu, Kayahan Kaya ve Bahadır Yazıcı; senaryo yazarlığını Cem Dedekargınoğlu ve Umut Şumnu üstleniyor. Proje, Dr. Saitali Köknar, Yüksek Mimar Ertuğ Uçar ve Doç. Dr. Funda Uz’un danışmanlığında, VitrA Mimar İlişkileri Ekibi ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin koordinasyonunda yürütülüyor.

Dört kitabın ortak mekânlarından biri olan Güzel Sanatlar Akademisi’nde, kitapların ana karakterleri olan mimarlar Kemalettin Bey, Şevki Balmumcu, Seyfi Arkan, Emin Onat ve Sedad Hakkı Eldem üzerinden, 20. yüzyılın ilk yarısında Türkiye’deki mimarlık tarihi ve tarih yazımına yönelik çerçeve sunum ve söyleşiyi, projenin yazarlarından Cem Dedekargınoğlu gerçekleştirecek.

Mimar ve mimarlık tarihçisi olan Cem Dedekargınoğlu Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü‘nden 2016 yılında mezun oldu. Çeşitli öğrenci inisiyatiflerinde, sivil toplum örgütlerinde, yerel ve ulusal çapta etkinliklerde ve atölye çalışmalarında görev alan Dedekargınoğlu meslek örgütlerinde ve mimari tasarım ofislerinde çalıştı. Dedekargınoğlu, 2019 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Lisansüstü Programı‘ndan yüksek lisans derecesini (M.A.) almasının ardından, aynı programda doktora öğrencisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. On dokuzuncu ve yirminci yüzyıl Türkiye mimarlığı ve Ankara kent kültürüne dair projelere ve araştırmalara katkı vermekte olan Dedekargınoğlu halen Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi‘nde tam-zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Sultanahmet’te Var Bir Yılan

Yüzen Köşk’ün Anahtarı

 

Etiketler

Bir yanıt yazın