AYDA Awards 2024

Nippon Paint tarafından düzenlenen AYDA Awards 2024'ün son başvuru tarihi 3 Ocak 2025.

Yakınsama: Glokal Tasarım Çözümleri konusu üzerinden kazananlarını arayacak olan yarışma bu yıl üç konu üzerinde duracak:

1. Sosyal: Mekanlar insanları bir araya getirmede nasıl daha güvenli ve verimli bir rol oynayabilir?
2. Kentsel Gelişim: Mekanlar toplumun bütünsel büyümesine katkı sağlarken bir yandan da toplulukların refahını göz ardı etmeden nasıl bir etki yaratabilir?
3. Çevre: Doğrudan veya dolaylı olarak bulunduğu çevreye olumlu etkiler sağlamak adına doğayı çevremize nasıl entegre edebiliriz?

Asia Young Designer Awards olarak da bilinen AYDA Ödülleri, ilk olarak 2008 yılında Nippon Boya’nın, gelecek nesillerin tasarım yeteneklerini destekleme vizyonu ile başlatılmıştır Asya’nın önde gelen tasarım ödüllerinden biri haline gelen AYDA, Mimarlık ve İç Mimarlık öğrencilerinin sektörde önemli isimler ve meslektaşları ile etkileşim kurarak becerilerini geliştirmek için bir platform sunar. Bugüne kadar dünya genelinde 18 farklı coğrafi bölgeden 1300’den fazla yükseköğretim kurumundan 50.000’den fazla başvuru almıştır.

Yıllar içinde AYDA, binlerce genç ve yetenekli tasarımcının gelişimine katkıda bulunmuş ve tasarım dünyasının önde gelen figürleri ile buluşma fırsatları sunmuştur. Katılımcılar, deneyimli akademisyenler ve sektör profesyonelleri tarafından düzenlenen çeşitli atölye çalışmaları sayesinde sektörden doğrudan bilgiler edinmiş ve kişisel rehberlik, mentorluk ile beceri geliştirme fırsatlarına erişim sağlamışlardır. Bu deneyim, katılımcıların hem kendi ülkelerinde hem de uluslararası meslektaşlarıyla öğrenim süreçlerini paylaşmalarına olanak tanımıştır.

AYDA her yıl genç tasarımcılara, tasarımın sınırlarını zorlayarak normların ötesine geçme fırsatı sunar. Bu benzersiz deneyimlerle profesyonel mimarlar, iç mekan tasarımcıları, iş ortakları, mezunlar ve tasarım öğrencilerinden oluşan sıkı bir tasarım topluluğu oluşturmuştur.

Katılım Koşulları

– Katılımcılar, gönderim zamanında iç mimarlık, mimarlık ve/veya ilgili diğer alanlarda bir eğitim kurumuna kayıtlı olmalıdır. Lisans mezuniyet yılında başvuru yapılacaksa, global yarışmanın yapılacağı 2025 Temmuz ayında bir yüksek lisansa kaydolacağına dair belge beklenecektir.

– Bu ödül, ikinci sınıf ve üzeri iç mimarlık öğrencileri ile üçüncü sınıf ve üzeri mimarlık öğrencilerine açıktır. Katılımcıların bir 1 yıldan fazla süreli aktif bir çalışma hayatı olmaması gerekmektedir.

– Her öğrenci yalnızca bir başvuru yapabilir.

Sorular Cevaplar

S: Yarışmaya kimler katılabilir?
C:
Katılımcılar, gönderim zamanında iç mimarlık, mimarlık ve/veya ilgili diğer alanlarda bir eğitim kurumuna kayıtlı olmalıdır. Mezun olduğu tespit edilen katılımcılar diskalifiye edilecektir. İlgili alanlardaki yüksek lisans öğrencileri de yarışmaya başvurabilir.

S: Yarışmada ödüller nedir?
C:
Yarışmanın Türkiye ayağında hem mimari hem de iç mimari kategoride 1.lik ödülü 50.000 TL, 2.lik ödülü 25.000 TL, 3.lük ödülü 10.000 TL’dir. Türkiye ayağında birinci olan öğrenciler 2025 yılı Temmuz ayında Tokyo’da yapılacak olan global yarışmada yarışacaklardır. Global yarışmanın her iki kategoride 1.lik ödülü 10.000 USD ve Harvard School of Design’da üç haftalık tasarım programı eğitimidir.

S: Yarışmaya grup olarak çalıştığımız projemizle, grup olarak katılmamız mümkün müdür?
C:
Evet, en fazla iki kişi olmak üzere grup olarak da katılabilirsiniz.

S: Yarışmaya mimarlık fakültesinde okuyan şehir ve bölge planlama öğrencileri veya peyzaj mimarlığı öğrencileri de katılabilir mi?
C:
Hayır, Mimarlık Fakültelerinin mimarlık ve iç mimarlık bölümlerinde öğrenim gören öğrenci statüsündeki kişiler yarışmaya katılabilir.

S: Yeni mezun öğrenciler (2024 mezunları) yarışmaya katılabilir mi?
C:
Katılımcılar, gönderim zamanında iç mimarlık, mimarlık ve/veya ilgili diğer alanlarda bir eğitim kurumuna kayıtlı olmalıdır. Lisans mezuniyet yılında başvuru yapılacaksa, global yarışmanın yapılacağı 2025 temmuz ayında bir yüksek lisansa kaydolacağına dair belge beklenecektir.

S: Vizem yok, ne yapacağım?
C:
Kazananların vize durumu ya da müsaitliklerine göre katılım yüz yüze ya da çevrim içi olabilir.

S: Yarışmaya katılım için bir ücret ödemem gerekiyor mu?
C:
Yarışmaya katılım tamamen ücretsizdir.

Başvuru Süreci

– Başvurular, katılım kılavuzlarına kesinlikle uymalı ve eksiksiz şekilde çevrimiçi sisteme yüklenmelidir. Son başvuru tarihi 3 Ocak 2025 şeklindedir.
– Tüm başvuruların hakları katılımcılara aittir; Nippon Paint Grubu, başvuruları tanıtım amaçları için kullanma hakkını saklı tutar. Jüri kararları kesindir.
– Kısa listeye alınan adaylar, final yargılaması kapsamında sözlü sunum yapmak üzere bilgilendirilecektir.
– Kazananlar, bir törene katılmaları için bilgilendirilecektir. Kazanan başvurular, organizatör ve sponsoru tarafından uygun görülen pazarlama ve tanıtım materyallerinde yer alabilir.
– Kazananlar, lansmana, sözlü sunuma ve ulusal ödül törenine katılımı ile ilgili tüm seyahat masraflarını ve diğer harcamaları üstlenecektir.
– Ödüller devredilemez ve nakit veya kredi ile değiştirilemez.
– Organizator, ödülleri benzer perakende değerine sahip başka bir ürünle önceden haber vermeksizin değiştirme hakkını saklı tutar.
– Tüm katılımcı öğrencilerin başvuru sırasında geçerli bir pasaporta sahip olması gerekmektedir.
– Yalnızca uluslararası büyük ödül kazananları, gelecekteki AYDA Ödülleri yarışmalarına katılamaz. Tekrar başvurular her zaman memnuniyetle karşılanmaktadır.

Yarışma Takvimi

Proje teslim için son gün: 3 Ocak 2025

Jüri

Mimari Kategori
Onur Özkoç – Motto Mimarlık
Alper Kiremitçi – OMA
Büşra Al – Plug Ofis
Deniz Dokgöz – 2artı1 Mimarlık
Mucip Ürger – Özer Ürger Mimarlık

İç Mimari Kategori
Burcu Şenparlak – Aukett Swanke İstanbul
Erhan Sağır – Erhan Sağır Design
Melis Varkal – OfisVesaire
Sıla Karakaya
Umut Şumnu – Başkent Üniversitesi

Global Yarışma Jürisi

Mimari Kategori

Dr. Armin Daneshgar – Founder, Daneshgar Architects
Raza Ali Dada – Managing Partner, Nayyar Ali Dada & Associates
Santhosh Shanmugam – Director, Shanmugam Associates
Stephen Zawmoe Shwe – Founder & Principal Architect, Spine Architects
Wenhui Lim – Director, Spark Architects

İç Mimari Kategori

Bill Yen – Founder, MRT Design
Bindra Pradhan – Principal Designer & Director, Creates Management
Lilia De Jesus – APSDA Board Member
Mesa Nopakun – Managing Director, Dot Line Plane
Yeşim Kozanlı – Founder, Yeşim Kozanlı Architecture & Interior Design

Ödüller

Ulusal Ödüller

Her iki kategoride de 1.lik ödülü -50.000 TL, 2.lik ödülü 25.000 TL, 3.lük ödülü 10.000 TL.
Staj Fırsatları + Türkiye’yi uluslararası alanda temsil etme şansı.

Uluslararası Ödüller

AYDA Yılın Tasarımcısı
(Her kategori için bir kazanan: Mimari & İç Mekan Tasarımı Kategorisi)
Derinlemesine bir öğrenme deneyimi

Haziran 2026 Döneminde, üç hafta sürecek olan, Harvard University Graduate School Of Design’da Design Discovery Programı’na katılma fırsatı (10.000 USD değerinde)

*Harvard GSD’ye kabul, tamamen Harvard GSD’nin Otoriteleri ve/veya fakülteleri tarafından belirlenen Şartlar ve Kabul’e tabidir.

Nippon Boya Renk Ödülü
1.000 USD nakit ödül

En İyi Sürdürülebilir Tasarım
1.000 USD nakit ödül

En Etkin Tasarım
1.000 USD nakit ödül

Başvuru Dosyası

Etiketler

Bir yanıt yazın