İstanbul’un Erenköy semtinde, Aytaç Architects tarafından tasarlanan Zenel, Bağdat Caddesi’nin ızgara kurgusunu ve kullanıcı konforunu ön planda tutarak çevresiyle dinamik ilişkiler kuran yenilikçi bir apartman binası olarak öne çıkıyor.
14 katlı konut binası, Bağdat Caddesi’ne yakın, 1.138 m²’lik bir arazi üzerinde yükseliyor. Yapının tasarımı, Bağdat Caddesi’nin doğu-batı eksenindeki ızgara düzenine uyumlu bir şekilde kurgulanmış, ancak bina kitlesi güneydeki Adalar manzarasına yönlendirilmiş.
Bu tasarım yaklaşımı, binanın Bağdat Caddesi ızgarası ile Adalar manzarası arasında bir ilişki kurmasını sağlayarak, kütlenin yukarıdan aşağıya doğru dönmesine olanak tanıyor.
Bu hareket, dış mekanda engebeli ve yıpranmış bir doku, iç mekanda ise bozulmamış ve cilalı bir kristalize kaya etkisi yaratıyor.
Zenel, zemin seviyesinde yer alan ve yapının çevresini tanımlayan bir yansıtma havuzuyla çevrelenmiş. Bu havuz, hem bir hendek işlevi görerek yapıyı çevredeki şehir dokusundan görsel olarak ayırıyor hem de tasarıma sınır tanımlayıcı bir nitelik kazandırıyor.
Zenel’de yer alan her daire, komşu binalara yönelen yan cepheleri sayesinde şehri çerçeveleyen benzersiz bir görüş sunarken aynı zamanda sakinler için mahremiyet sağlayan bir tasarım yaklaşımı sergiliyor.
Her daire, binanın karbon ayak izini önemli ölçüde azaltan havadan suya ısı pompası sistemiyle ısıtılıyor ve soğutuluyor.
Zenel’in yenilikçi yan cepheleri, sakinleri şehrin farklı noktalarına konumlanmış cep telefonu direklerinden yayılan potansiyel olarak zararlı elektromanyetik radyasyondan korumak amacıyla ileri teknoloji çözümleriyle donatılmış.
Ayrıca, gümüş kaplamalı cam cepheler ile birlikte bu yan cepheler, bina çevresinde koruyucu bir Faraday kafesi etkisi yaratarak elektromanyetik izolasyon sağlıyor.