Conservation of Architectural Heritage: Soul of History – Traces of History

Prof. Dr. Kağan Günçe’nin koordinatörlüğünü ve eş-editörlüğünü yaptığı "Conservation of Architectural Heritage: Soul of History" ve "Conservation of Architectural Heritage: Traces of History" isimli kitaplar, IKSAD Yayınevi tarafından yayımlandı.

Kitapların tanıtım metninden:

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve DAÜ Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Kağan Günçe’nin  koordinatörlüğünde ve eş-editörlüğünde iki kitap yayınlandı.

İnsanlık tarihi boyunca yaşanan tüm olaylar, toplumsal bir bakış açısından kültürel birikime katkıda bulunur ve nihayetinde kültürel mirası şekillendiren deneyimleri ortaya çıkarır. Bu birikim ve deneyimlerle birlikte, bir topluluğun ve onu çevreleyen ortamın önemli bir göstergesi olarak ‘kültürel miras’ varlık gösterir. Kültürel mirasın önemli bir bileşeni olan Mimari mirasın koruma, 20’nci yüzyıldan bu yana ulusal ve uluslararası anlaşmalar, yasalar, tüzükler ve yönetmeliklerle bir dünya politikası haline gelmiştir. Bu politikaların ana amacı, kültürel mirasın sürdürülmesi ve sonraki nesillere aktarılması sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Söz konusu bilinçle, Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (Journal of Architectural Sciences and Applications – JASA) ve IKSAD Yayınevi çatısı altında, koruma alanına katkı sağlayacak, İngilizce dilinde ve kör hakem sistemine dayalı olarak “Conservation of Architectural Heritage: Soul of History” ve “Conservation of Architectural Heritage: Traces of History” isimli iki uluslararası kitap yayınlanmıştır.

Prof. Dr. Kağan Günçe ve Doç. Dr. Damla Mısırlısoy editörlüğünde “Conservation of Architectural Heritage: Soul of History” ve Prof. Dr. Kağan Günçe ve Prof. Dr. Atila Gül editörlüğünde “Conservation of Architectural Heritage: Traces of History” isimleri ile yayınlanan kitaplar, koruma alanına önemli katkılar sağlayacaktır. İlgili alandaki uzman araştırmacıların değerli çalışmalarının yer aldığı bu iki kitapla, ‘Mimari Mirasın Korunması’ ile ilgili konulara ışık tutarak ve yeni açılımlara olanak tanıyarak güncel bir platform oluşturması hedefleniyor.

Prof. Dr. Günçe, ‘Conservation of Architectural Heritage’ isimli kitabın, kitap bölümü yazımı için çıkılan çağrıya çok kıymetli akademisyenlerden 102 kitap bölümü önerisi geldiğini belirterek, yapılan değerlendirmeler sonucunda 39 çalışmanın seçildiğini ve bu yolculuğa başlandığını vurguladı. Titizlikle yapılan değerlendirme ve editörlük sonrasında, 19 değerli kitap bölümü çalışması ‘Conservation of Architectural Heritage: Soul of History’ isimli kitapta; 20 değerli kitap bölümü çalışmasının ise ‘Conservation of Architectural Heritage: Traces of History’ isimli kitapta yer almasının uygun bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Günçe, dünyadaki ve bölgedeki mimari mirasın korunmasının, kimlik oluşumunu etkileyen ve barışı teşvik eden hayati güce sahip olduğunu, aynı zamanda mimari mirasın korunması ve kullanımının sürdürülebilir kalkınma ilkeleriyle uyumlaştırılması gerektiğini aktardı.

Etiketler

Bir yanıt yazın