Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından düzenlenen V. AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'na son başvuru tarihi 1 Mayıs 2025.
Bu Yarışma; Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından düzenlenmektedir. Jüri üyeleri ve yarışmacılar arasındaki iletişimi ve bilgi alışverişini (yarışmacılardan soruların alınması, jürinin cevaplarının yayınlanması) sağlayan, başvuruları teslim alan, düzenleyen ve jürinin değerlendirmesine sunulmasını sağlayan bağımsız moderatör (raportör) olarak Arkitera Mimarlık Merkezi atanmıştır.
5. Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması “Doğal Taşın Geleceği” teması kapsamında düzenlenecektir. Geçmişte bir hayli yaygın olan, sağlıklı ve sağlam olduğu kadar estetik yönü de olan doğal taşın gelecekte nasıl kullanılabileceği konusu yarışmanın ana tartışma konusudur.
5. Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması kapsamında katılımcılardan;
● Gelecekte doğal taşın kullanım olanakları neler olabilir?
● Tarihsel kullanımı göz önünde bulundurularak gelecekteki olası uygulamaları nasıl olur?
● 12 bin yıldır hayatımızda olan doğal taşlar bundan sonra hayatımızda hangi formlarda var olmaya devam edecektir? gibi soruların cevaplarına uygun tasarımlar hazırlamaları bekleniyor.
Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ile;
• Doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projeler geliştirmek,
• Doğal taş ihracatına yönelik rekabet gücünü artırmak,
• Sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
• Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel tasarımcı, mimar ve iç mimarlar ile multidisipliner çalışmayı destekleyecek meslek dallarından kişileri sektörle buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmek,
• Türkiye’de yapı kültürüne ve doğal taş bazlı deneysel malzeme çalışmalarına katkıda bulunmak, yaratıcı fikirleri, projeleri desteklemek,
• Türk doğal taş sektöründe tasarım ve uygulamanın önemini vurgulamak ve tasarım fikrini teşvik etmek,
• Teknolojik imkanları kullanarak, yakın gelecekteki yaşam biçimlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak (nesnelerin interneti, akıllı bina projeleri vb.) amaçlanmaktadır.
5. Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’na katılacak proje/tasarımlar aşağıda belirtilen konularda tasarlanmalıdır. Yapılacak tasarımların temelde ihracatı yapılabilecek, ihracata yönelik
rekabet gücünü artıracak, üretilebilir, sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak tasarımlar olması beklenmektedir.
1- Yarışma katılım şartları aşağıda belirtilmiştir.
a) 31 Aralık 1974-1 Ocak 1999 yılları arasında doğmuş olmak.
b) Yarışmaya başvuru tarihi itibariyle üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık, mimarlık ve mühendislik, sanat ve tasarım, güzel sanatlar ve tasarım eğitimi veren birimlerinin tasarım ile ilgili bölümlerinden dört yıllık lisans mezunu olan veya ilgili anabilim dallarından yüksek lisans yada doktora derecesi ile mezun olan veya halen bu birimlerin ilgili bölümlerinde yüksek lisans, doktora öğrencisi olan herkesin katılımına açıktır. Katılımcılar yarışmaya bireysel veya ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Ekip üyelerinin her birinin yukarıda sayılan lisans veya yüksek lisans programından mezun olmuş olması gerekmektedir. Başvuru gerçekleştiren ancak mezuniyet şartını sağlamayan adayların başvurusu geçerli sayılmayacaktır.
2- Yarışmaya katılan her yarışmacının proje/tasarımında; özgünlük, yarışmacının kendisi tarafından tasarlanmış olması, daha önce ticari olarak üretilmemiş olması, başka bir tasarım yarışmasında aynı tasarımla derece almamış olması şartları aranmaktadır. Ayrıca yarışmacının Ticaret Bakanlığının 5973 sayılı Kararı kapsamında düzenlenen bir yarışmadan derece almamış olması gerekmektedir. Aksi bir durumun tespiti halinde, başvurusu yapılan proje/tasarım yarışmadan diskalifiye edilir. Tasarım ödül kazandıysa Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreterliğince ödül geri alınır. Ayrıca yarışmaya gönderilen tasarımın özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddianın olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.
3- Yarışma sonuçlarının www.amorf.org adresinden ilan edildiği tarihi takiben 1 hafta içinde sonuçlara itiraz edilebilir. Ödül kazanan bir tasarıma 3. kişilerce itirazda bulunulması halinde jüri üyelerince itiraz değerlendirilip, gerekli görülmesi durumunda, ilgili yarışmacıdan savunma talep edilecektir. Jüri, itirazı haklı bulması halinde ilgili yarışmacının diskalifiye edilmesine karar verilebilir. Böyle bir durumda diskalifiye edilen yarışmacının derecesi geri alınacak, projesi web sitesinden kaldırılacak, ödülün teslim edilmiş olması halinde verilen bütün ödüller geri alınacaktır.
4- EİB’in herhangi bir çalışanının, birinci dereceden yakını 4. Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’na katılamaz. Katılmış ve kazanmış olsalar dahi ödül alamazlar, ödül almışlarsa da tüm haklarını kaybeder ve ödülleri iade ederler.
5- Yarışmadaki jüri üyelerinin birinci dereceden yakın akrabaları, başvuru çalıştıkları ve/veya sahibi oldukları kurumlarda çalışan bir kişi 4. Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmasına
katılamaz. Katılmış ve kazanmış olsalar dahi ödül alamazlar, almışlarsa da tüm haklarını kaybeder ve ödülleri iade ederler.
6- Bir yarışmacı yarışma konularından herhangi biri veya birden fazla konu için proje geliştirebilecektir. Yarışmaya katılan bir kişi birden fazla proje/tasarım ile katılsa dahi sadece bir para ödülü alabilir.
7- EİB, gerekli görülen hallerde, katılımcılardan başvuru sırasında verilen belgelerin asıllarını isteyebilecektir. Verilen süre içerisinde belge asıllarını göndermeyen katılımcıların tasarımları değerlendirmeye alınmayacaktır.
8- Yarışma şartnamesi, yarışmaya katılım koşulları ve yarışma ile ilgili tüm dokümanlar “www.amorf.org” web sitesinden temin edilecek ve yarışmaya başvuru web sitesi aracılığıyla yapılacaktır. Tüm “Başvuru Belgelerinin” eksiksiz doldurulması, onaylanması ve web sitesine yüklenmesini takiben her yarışmacıya bir başvuru numarası verilecek ve başvurunun Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından alındığı ve kabul edildiği teyit edilecektir. Bu numarayı almayan yarışmacılar başvuru yapmış sayılmayacaktır.
9- Web sitesinden başvuru sırasında eksik bilgi doldurulması veya işaretlenmesi gereken bir alanın işaretlenmemesi halinde; otomatik olarak bir sonraki aşamaya geçilemeyeceğinden, yarışma ile ilgili formların eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.
10- Gönderilecek tasarımlarda rumuz, kategori ve tasarım açıklaması dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek, herhangi bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.
11- Belirtilenler dışında herhangi bir işaret veya belirleyici herhangi bir iz görülmesi durumunda tasarım yarışma kapsamından çıkarılacaktır.
12- Başvurusu alınan tasarımların değerlendirmesi jüri tarafından bilgisayar ortamında gerçekleştirilecektir. Dereceye giren ve jüri tarafından üretilmesi uygun bulunan tasarımlar yarışmacının üretim sürecine katılımı ile sponsor firma tarafından gerçekleştirilecektir. Üretimi gerçekleştirilen tasarımlar, EİB tarafından uygun görülen yerlerde sergilenebilecek, yurtiçinde ve yurtdışında fuar, tanıtım ve etkinliklerde sergilenebilecektir.
13- Yarışmacılar tasarımlarını ve tüm belgelerini en geç son başvuru tarihinde saat 17:00’a kadar web sitesine yüklemek zorundadır. Yükleme tarih ve saatinin son başvuru tarihi itibarıyla saat 17:00’ı aşmayacak şekilde programlanması yarışmacının sorumluluğundadır. Yüklemede oluşan problemler nedeniyle tasarımlara ait evrakların yarışma raportörüne ulaşmaması ya da gecikmesinden yarışma organizasyonu sorumlu değildir.
14- Tasarımcı tasarımı sisteme yükleyerek, tasarımın tüm sorumluluklarını kabul ettiğini beyan etmektedir.
15- Yarışma sonrası dereceye giren finalistler, verilecek ödüller dışında EİB’den başka hiçbir talepte bulunamazlar.
16- Taahhütnamede yer alan hususlar ile ilgili aykırı bir durumun tespiti halinde dereceye giren yarışmacının ödülleri, varsa yapılan masraflar nakden geri tahsil edilir ve durum kamuoyuna ilan olunur.
17- Tasarımcı tarafından yarışmaya başvurmak üzere sisteme yüklenen projeler ve başvuru sahibinin bilgileri; proje sahibinin ayrıca onayına ihtiyaç olmaksızın EMİB tarafından uygun görülen yerlerde sergilenebilecektir.
18- Yarışma sonucunda finale kalan ve üretime uygun bulunan tasarımlar EMİB tarafından yönlendirilecek sponsor firmalar tarafından üretilebilecektir. Bu durumda tasarım sahibinin üretim sürecinde aktif rol alması beklenmektedir.
Yarışma şartnamesi, yarışmaya katılım koşulları ve yarışma ile ilgili tüm dokümanlar www.amorf.org web sitesinden temin edilecek olup yarışmaya başvuru sadece bu web sitesi aracılığıyla yapılacaktır.
Tüm yarışmacılar, www.amorf.org web sitesinden temin edecekleri yarışma şartnamesini okuduktan sonra, aşağıda listelenen başvuru belgelerinin web sitesi aracılığıyla doldurulması ve yüklenilmesi suretiyle yarışmaya başvuru yapabilirler.
1) Para Ödülleri
Birincilik Ödülü: 250.000 TL
İkincilik Ödülü: 150.000 TL
Üçüncülük Ödülü: 100.000 TL
2) Üretim Desteği Ödülü*
Sponsor firma ve jürinin uygun görmesi durumunda finale kalan projeler arasından seçilen bir ürün üretilip tasarımcının ticari hakları korunarak satışa sunulacaktır. Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Tasarımcı ve sponsor Firma arasında, Tasarımcının EMİB tarafından düzenlenen Doğaltaş Tasarım Yarışması’nda finale kalan tasarımının fikri ve sınai haklarının kullanılmasına ilişkin hususların düzenlenmesi amacıyla protokol imzalanacaktır.
* Bu ödülün verilmesi EMİB, sponsor firma ve jürinin takdir yetkisinde olup katılımcılar herhangi bir gerekçe ile ürünün üretilmesinden vazgeçmek ve ödülün parasal karşılığının verilmesi de dâhil hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler.
3) Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü*
Ege Maden İhracatçı Birlikleri’nin “5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı’na sunacağı projenin onaylanması durumunda, dereceye giren yarışmacılara yine Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kişi sayısı doğrultusunda yurt dışında eğitim hakkı verilebilecektir. Yurtdışı eğitim desteğinin sağlanması Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nun uygun görüşü ve Ticaret Bakanlığı’nın onayına tabidir. Birlik, bu eğitim hakkını, dereceye giren yarışmacılardan kaçına ve hangi şekilde kullandıracağı konusunda nihai takdir yetkisine sahiptir.
Yurtdışında eğitim ödülünü kazanması muhtemel yarışmacı her halükârda, yarışmanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 (iki) yıl içerisinde ve ilgili eğitim kurumunda takvimine uymak kaydı ile eğitimlerine başlamalıdır, aksi takdirde bu hakkından feragat etmiş olur. Yurtdışı eğitime başlayabilmesi için gerekli olan yabancı dil yeterlilik belgesinin ve eğitim kurumu ile Ticaret Bakanlığı’nın talep edebileceği diğer belgelerin (İELTS, TOEFL vs.) yarışmacı tarafından EİB’nin talep edeceği sürede temin edilmesi gerekmektedir.
*Yurt dışı eğitim desteğinden faydalanabilmek için katılımcının T.C. vatandaşı olması ve “5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar” uyarınca tüm şartları sağlaması gerekmektedir. Tasarımcıları belirleme konusunda nihai yetki Bakanlık’ta olduğundan yarışmacılar EMİB’e ve EİB’e karşı hiçbir talep hakkına sahip olmadıklarını peşinen kabul ederler.
4) Uluslararası Tanıtım Ödülü
İlk üçe giren projelere yurt dışında Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından belirlenecek bir etkinlikte/fuarda tanıtım hakkı tanınacaktır. Dereceye giren her proje için bir kişinin ulaşım, konaklama ve projenin tanıtım giderleri ve tasarımlara ait taşıma sigorta vb. masraflar Ege Maden İhracatçıları Birliği bütçesinden karşılanacaktır.
Asil Üyeler
Bünyamin Atan, Mimar
Alp Burkut, Mimar
Kerem Erginoğlu, Mimar
Arzu Kaprol, Moda Tasarımcısı
Metin Kılıç. Mimar
Yeşim Kozanlı, İç Mimar
Atilla Kuzu, İç Mimar
Aslı Özbay, Mimar
Reyhan Sezgin, İş İnsanı
Ozan Ünal, Heykeltıraş
Özlem Yalım, Endüstriyel Tasarımcı
Danışman Üye
Heval Zeliha Yüksel
Yedek Üyeler
Canan Çınar, İş İnsanı
Oben İnceler, İş İnsanı
Fatma Çelikkol Yavuzer, İş İnsanı
Yarışma ile ilgili tüm iletişimlerde aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır.
Ege Maden İhracatçıları Birliği – Atatürk Caddesi No:382 Alsancak Konak İZMİR
E-posta: info@amorf.org
www.amorf.org