M. Serter Karataban'ın yazdığı Workplace Design / Çalışma Alanları Tasarımı kitabı, YEM Yayın tarafından yayımlandı.
M. Serter Karataban ve Teamfores Mimarlık’ın, günümüz çalışma alanı tasarımının temel unsurlarını, yaşanmakta olan dönüşümleri ve işin değişen doğasını gözünde bulundurarak hayata geçirdikleri tasarımlardan yola çıkarak hazırlanan “Workplace Design / Çalışma Alanları Tasarımı” adlı kitap YEM Yayın tarafından yayımlandı.
Başta mimar ve iç mimarlar olmak üzere tüm tasarımcılara yeni nesil çalışma mekânı tasarımı konusunda özgün fikirler sunma hedefiyle İngilizce-Türkçe yayımlanan kitabın İngilizce metinleri Ferda Kütükçüğlu tarafından, grafik tasarımı ise Prof.Dr. Ayşegül İzer’in danışmanlığında Yümna Sarıkaya tarafından yapıldı.
Çalışma mekânlarında özellikle son 10 yılda yaşanan değişime dikkkat çeken M. Serter Karataban, kitabı hazırlama gerekçelerini şöyle özetliyor:
“… Teamfores’in genç ve dinamik ekibi olarak, 2013-2023 yılları arasında ülkemizde ve dünyada işyerlerinin nasıl evrimleştiğine dair deneyimlerimizi paylaştığımız bir kaynak oluşturmayı hedefledik. Bu kaynaktaki her şeyin, yazılı veya görsel herhangi bir materyalin evrensel olduğundan eminiz. Yani sosyal veya kültürel sınırları yoktur. Ayrıca bu kaynaktaki tüm verilerin bize ait olduğundan da eminiz. Ödül alsalar da almasalar da bazı projelerin ilerici, yenilikçi ve sosyal, çevresel açıdan duyarlı oldukları için işyerlerinin tasarımında devrim niteliğinde ve öncü olduklarını artık daha iyi görüyor ve anlıyoruz. Bazıları ise sadece nitelikli ve lüks tematik projeler. Hepsinin söyleyecek bir şeyi var ve umarım duyanlar için bir fark yaratırlar…”
Prof. Dr. Ahmet Tercan, kitapta yer alan “Çalışma Alanlarının Yeniden Tasarlanması” başlıklı sunuş yazısında şunları söylüyor:
“Covid 19 pandemisi, çalışmanın her yerde ve her zaman yapılabileceğini gösterdi ve bu durum, ofis alanlarının tasarımında kapsamlı bir sorgulama ve yeniden değerlendirmeye yol açtı.
İstanbul merkezli dinamik bir mimari tasarım stüdyosu olan ve Serter Karataban tarafından yönetilen Teamfores Mimarlık, çalışma alanı ortamlarının özünü yeniden tanımlamayı hedefleyen yeni tasarım yaklaşımlarına öncülük etmeyi amaçlamaktadır. Bu yeni çağda işin değişen doğasına yanıt olarak sanal ve fiziksel tasarım unsurları arasındaki iş birliğini vurgulamaktadır. Teamfores’in çalışmalarında öne çıkan şey, sadece sorun çözmekle kalmayıp bunun ötesine geçen yenilikçi yaklaşımlarıdır. Stüdyo, ortaya çıkan sorunları ve ihtiyaçları kapsamlı bir şekilde ele alabilmek için özel olarak geliştirilmiş tasarım stratejilerini mümkün kılan yeni kavramlar üretmeye çalışmaktadır.
Kitap, günümüz çalışma alanı tasarımındaki öncelikli sorunları cesaretle ele alıyor. Ofis tasarımının temel unsurlarını, yaşanmakta olan dönüşümleri ve işin değişen doğasını kapsamlı bir şekilde inceliyor. Kilit konular arasında verimlilik, çalışma alanının çalışanlar için çekiciliği, kapitalizmden dataizme geçiş, kuralcılığa karşı esneklik, enerji ve sürdürülebilirlik, renk ve sanat eserlerinin rolü, liderlik, malzeme seçimleri, çalışanların esenliği ve duygusal anlamda desteklenebilmeleri gerçekliği yer alıyor. Bu unsurlar, kitap boyunca yeni bakış açılarıyla tartışılıyor ve yeniden tanımlanıyor…”
Tasarımcı Derin Sarıyer ise “Derin Bakış” başlıklı giriş yazısında kitabı şöyle tanımlıyor:
“… Bu bir mimari kitap olduğu kadar, bir işletme ve yönetim rehberi de aynı zamanda ve biz tasarımcılara gösteriyor ki başarılı bir mekânsal kurguyu amaçlayan bir mimarın görevi sadece fiziksel mekânı oluşturmakla bitmiyor, aynı zamanda işletmenin daha verimli, daha üretken çalışabilmesi, yeni, değişen çalışma koşullarına süratle ve en ekonomik şekilde adapte olabilmesi için de yollar aramaktan geçiyor. Kitabın belirli bir düzende okunması da gerekmiyor; başlıklar sıralı olmadığı gibi, bilgilerin de eksik bırakılması, kitabın katılımcı okunması ve okuyucunun yaratıcılığının da kitabın kreatif dizgisinin bir parçası olması istemsizce size hissettiriliyor…”