Katılımcı (1. Kategori), Cami Tasarımı Fikir Yarışması

Mimari Rapor

Tasarım Yaklaşımı

Doğum, ortak bir olgu iken; yaşam her insan için farklı bir akış içerir. Savurur, ilerletir, geriletir, pes ettirir… Dinler ise bu yaşam sürecinde ortaya çıkmıştır ve ‘İslam dini’ bu dinlerden biridir. Kelime anlamı ‘teslimiyet’ olan İslam dini Allah ve insan arasındaki bağı anlatır. Bu bağın ibadetle kurulacağına inanır. İbadetler hem yaşam için hem de yaşam sonrası için onu doğruya yönlendiren bir döngü içine alır. Bu döngüde yaşamdan sonrasına geçiş sebebi, yani ölüm, en dramatik olandır. Ve ikisi arasındaki çizgiyi temsil eder. Bu temsiliyet ibadeti hatırlama biçimidir.

Cami İslam dini için ibadet mekanlarından biridir. Bu çalışmada cami, çizgileri hatırlamayı amaçlamaktadır. Yaşamı birçok duvar temsil eder, tıpkı yaşama her insanın farklı noktadan dahil olması gibi, bir çok duvar arasından arsaya dahil olunabilir fakat arsada çıkışı olmayan tek bir duvar vardır, ölüm çizgisini hatırlatır gibi, o duvar mihrap duvarıdır ve eğimli olmasıyla teslimiyeti temsil eder.

Mekansal Yaklaşım

Cami alanı, çevreye çok müdahale etmeyen arazi ve eğimle uyumlu geçirgen bir mekan öngörmektedir. Geriye çekilerek önünü meydan ve kamusal alanlara bırakmış, namaz vakitleri dışında kentin bir parçası olması önemsenmiştir. Cami ana girişine kuzeyde +0.00 kotunda bulunan büyük meydandan giriş yapılmaktadır, kadınlar girişine arsa eğimiyle uyumlu bir şekilde doğudan +3.00 kotundan giriş yapılmaktadır. Ve bu kotlar arasında kalan yeşil rekreasyon alanında her kottan dahil olunabilmektedir. Arsa güneyinde kalan park alanından cami meydanına iki duvar arasında bulunan merdiven ve rampadan iniş yapılabilmektedir. Bu iki duvar batıda lojman ve Kur’an kursunu doğuda ise camiyi oluşturmaktadır.

Cami minaresi, yükselerek camiyi oluşturan ana duvarın sonunda oluşmaktadır. Giderek incelen bir kütleye sahiptir ve inceldiği yerde ‘Elif’ harfini barındırmaktadır. İslam dininde Elif harfi şu şekilde tasvir edilmektedir. “İnsan vav şeklinde doğar, bir ara doğrulunca kendini elif sanır. İnsan iki büklüm yaşar oysa en doğru olduğu gün ölmüştür.” Dışarıda insani kimliğe bürünmüş bir minare bulunmaktadır.

Cami içerisi dışarının aksine insani kimliğini bir tarafa bırakmıştır. İnsanı içeriye almaya başladığı çizgide yüksek olmayan bir girişten alır. O çizgiden başlar yükselmeye, yükselir ve mihrap duvarına çarpıp durur. Adeta ruhlarımızın yükselerek bittiği çizgide biter.

Yapım Sistemi ve Sürdürülebilirlik

Caminin Güneydoğu Bölgesinde olması durumu yapım sistemini etkilemiştir. Yapı duvarlarında bazalt taşı kullanılmıştır. Minareyi oluşturan duvar iki katmandan oluşmaktadır bu iki katman arasında içerisi ve dışarısı arasındaki ısı dengesinin sağlanması açısından hava boşluğu bulunmaktadır.

Cami iç mekanında ahşap kirişler kullanılmıştır. Kullanılan ahşap kirişler arasındaki çatı pencereleri içeride ısınan havanın yükselerek çıkmasını sağlayarak doğal havalandırma görevi görmektedir. Mihrap duvarı ile çatı arasındaki boşluk ve cami girişindeki kapı açıklığı cami açıklığı hava sirkülasyonuna izin vermektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın