2. Ödül (onüçyirmibir), Geleceğin Kampüsü’19 Ulusal Öğrenci Fikir Yarışması

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencileri Kerimcan Ayaz, Cihan Altuner, Hasan Şahin, Melike Kocaağa ve Muhammet Albayrak'ın, Yeditepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Topluluğu'nun düzenlediği yarışmada 2. ödülü kazanan projeleri.

PROJE RAORU

Yaklaşım

Ataşehir’de Kayışdağı Ormanı’nın içinde yer alan 125.000m² alana sahip ve 57m kot farkı olan eğimli arazide yapılan incelemelere göre, çevredeki mahalle ile ilişki bütünlüğü kurulamaması nedeniyle kampüsün kentteki yeri tanımlanamamaktadır. Sınır kavramının net olmaması kampüsün bölgedeki mahalleden kopuk olmasına neden olmuş durumdadır. Böylesine büyük bir eğitim yapısının çevresine etkimesi gerektiği düşünüldüğünde kampüs ve mahalle arasında kalan bu tampon bölge, duvar yerine yarı kamusal alan gibi daha etkileşimli bir hale getirilerek aktifleştirilmelidir.

Oluşum (Yapı Senaryosu)

Rektörlük (kütüphane, akademik birim), sosyal merkez, mühendislik, hukuk, eğitim ve güzel sanatlar fakültesi, spor tesisi, erkek ve kız yurdunu içeren yapı arazi içinde ve çevresinde bulunan yoğun yeşil alanın korunup kullanıcılar tarafından daha iyi algılanabilmesi için ‘doğayı görünür kılmak’ konsepti tercih edildi. İnsanların birbirleriyle etkileşirken aynı zamanda doğayla ve çevreyle bağlantı kurması, hem sağlıklı yaşam hem de sürdürülebilir bir yapı için binanın kendi yaşam döngüsüne katkı sağlayacak çözümler üretilmesi amaçlandı.

Tasarlanan kütleler arazideki eğimin fazla olduğu kuzeydeki kısımlara yerleştirilerek doğanın ve şehrin algılanması için bir vista konumundadır. Arazideki tüm kütleleri tesviye ettiğimiz bölgelerin içine yerleştirip doğal yalıtım adına önemli bir kazanç sağlanmıştır. Yerleşim kararı olarak amaç, hiçbir binanın diğerinin önünü kesmemesi ve bu sayede güney cephelerinde tamamen güneş ışığından ve güneş enerjisinden maksimum şekilde yararlanılmasıdır.

Sürdürülebilirlik Çalışmaları

İklim değişikliği, iç mekan kalitesi, kaynak tüketimi ve su kullanımı açısından %100 enerji verimliliği sağlamayı amaçladığımız yapıda binanın kendi yaşam döngüsüne katkı sağlayacak pasif ve aktif sürdürülebilir sistemler tercih ettik. Bu çözüm önerileri yerli ürünler olup, kısa sürede maliyetini enerji tasarrufuyla karşılayacak sistemlerdir.

  • Termal Koridorlar
  • Flexible Solar Paneller
  • Fiber Optik Doğal Işık Tüpü Aydınlatma Sistemi
  • Ahşap Gölgelendirme Elemanları
  • Ekolojik Malzeme Kullanımı
  • Gri Su Toplama Sistemleri
  • Yağmur Suyu Toplama Sistemleri
  • Su Kaynaklı Isı Pompası Kullanımı
  • Peyzaj Çalışmaları
Etiketler

Bir yanıt yazın