Group A; Metrostation van der Madeweg, Amsterdam
Group A; Metro Oostlijn; Wibautstraat, Amsterdam
Group A; Metrostation van der Madeweg, Amsterdam
Group A; Metrostation van der Madeweg, Amsterdam
Group A; Metrostation Waterlooplein
Group A; Station Holendrecht, Amsterdam
Group A; Metrostation Wibautstraat, oude situatie
Group A; Metro Oostlijn; Wibautstraat, Amsterdam
Group A; Metrostation Waterlooplein
Group A; Metro Oostlijn; Nieuwmarkt, Amsterdam; Detail houten leuning
Group A; Metro Oostlijn; Weesperplein, Amsterdam
Group A; Metro Oostlijn; Weesperplein, Amsterdam
Group A; Metro Oostlijn; Weesperplein, Amsterdam
Group A; Metro Oostlijn; Spaklerweg, Amsterdam
Group A; Metrostation Waterlooplein
Group A; Metro Oostlijn; Wibautstraat, Amsterdam
Amsterdam'da 70'lerde brütalist stilde inşa edilen istasyonlar yenilendi. Proje GROUP A tarafından tasarlandı.
Ofis projeyi anlatıyor:
Hollanda merkezli mimarlık ofisi GROUP A, Amsterdam metrosunun doğu bölümündeki Oostlijn hattının renovasyonunu kısa süre önce tamamladı. Yer yer yerin altına inip yer yer üstüne çıkan metro hattı 70’lerde brütalist tarzda inşa edilmişti.
Yıllar geçtikçe yapıların özgün mimarisi bozulmuş, metro hattının özgün kimliği sonradan yapılan değişikliklerle gölgelenmişti. Yolcular güvenlik ve konfor eksikliği yanında genel kirlilikten şikâyet ediyorlardı. Metro işletmesi yön bulma, reklam, bilet otomatı ve ticari tabela konularında net bir stratejiye ihtiyaç duyuyordu. Acil çıkış yolları çok dardı ve uygun bir duman boşaltım sistemi bulunmuyordu. Kısacası istasyonlar gelecek seneleri karşılamaya hazır değildi.
Group A, sosyal güveliği, konforu ve kimliği sağlamlaştırmaya yönelik bir tasarım görüsü geliştirdi. 16 istasyonun her biri farklı olduğu için ofis bu vizyonun jenerik bir tasarıma doğru evrilmesini sağladı.
Geçirgenlik
Ofis istasyonların girişlerinde büyük boş hacimler yaratarak geçirgenliği arttırdı. Bu, farklı seviyeler arasında görüşü açarak kullanıcıların güven hissini arttırdı. Bu karar aynı zamanda güneş ışığının istasyonun hollerinde daha derine süzülmesini sağladı ve doğal olarak yön bulmayı kolaylaştırdı.
Kümeler
Bütün yön bulma panoları, reklam ve bilet satış gişeleri merkezi, iyi aydınlanan ve hemen görünür olan alanlarda kümelendi. Kümeler modüler tasarımda üzerine, gelecekteki değişiklikleri yapmak ve korumak kolay olacak şekilde kuruldu.
Temiz Zemin
Kümeler duvarlara bütünleşik tasarlandı, böylece zemin ne pahasına olursa olsun teniz bırakıldı.
Endirekt Aydınlatma
Duvarlar ve tavana yönlenen noktasal ışıklar özgün istasyonların mekânsal kalitelerini vurguladı. Yüksek beton tavanlara sahip olan yer üstü istasyonlar için mimarlar, noktasal ışıkların, kameraların ve hoparlörlerin entegre olduğu bir ışık hattı tasarladı.
Renk
Tek renkli bir temelden yola çıkarak, stratejik bir renk paleti hazırlandı. Renk, yol bulmanın dışında sadece yolcuların mekânda dikkatini çekmesi gereken noktaları vurgulamak için kullanıldı: girişler, bilet satışı, bilgilendirme noktaları ve dikey bağlantılar.
Yeni malzemeler
Group A istasyonlara, orijinal beton yüzeylere tezat oluşturacak şekilde, cam, ahşap ve sırlı fayans gibi yeni malzemeler ekledi. Temizlemesi kolay ve konfor hissine hitap eden zengin malzemeler kullanıldı.
Kimlik
Desenler ve istasyon isimleri duvarlardaki modüler karolarla, Oostlijn hattına özel bir alfabeyle tasarlandı. Bu grafik öge hattın kimliğini güçlendirdi ve durakları birbirine bağladı. Proje sınırlı bir bütçeyle ve günlük trafiği aksatmadan hayata geçti. 10 (7 sene tasarım, 3 sene inşaat) senelik yoğun bir çalışmanın ardından Oostlijn hattı yeniden Amsterdam’daki kamusal mekâna işlevsel, kavranabilir ve keyifli bir eklenti halini geldi. Gelecek 30 sene için iyi bir temel.