Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Rıza Kılıç’ın, Öğr.Gör.Dr. Berk Minez yürütücülüğünde, Mimari Proje 6 dersi kapsamında hazırladığı "Botanik Araştırma Merkezi" konulu öğrenci projesi.
KONUM;
Şehir merkezinin girişinde yer alan proje alanı, Olin kavşağı yakınında ve Edirne-Kapıkule yolu üzerinde, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü yeri olarak geçmektedir. Araziye, yaya ve araç ulaşımı Beyazgül Sokak üzerinden sağlanmaktadır.
ARSANIN YERİ VE ÖZELLİKLERİ;
Arazi toplamda 50.000 m2 ve uzun dikdörtgen yapıdadır. Arazide 1 metrelik kot farkı mevcuttur.35.000 m2 açık alan ve 15.000 kapalı alan bulunmaktadır.
Arazi alanı etrafında pek yapılaşma yoktur ve arazinin kuzey-batı tarafında yapılaşma olduğu görülmektedir.
Tasarıma başlarken kent aksı ve yaya ve yol aksı dikkate alınmıştır.
TASARIM YAKLAŞIMI;
1. Kamusal Alanlar
2. Yarı Kamusal Alan-Yarı Özel Alan
3. Özel Alan
Kamusal alan, yarı kamusal-yarı özel alan ve özel alanlar göz önünde bulundurularak eğrisel tasarım ile vaziyet planı oluşturulmuştur.
Ziyaretçileri, ziyaretçi merkezi içerisinden alarak, gezi aksına düğümlenen açık mekanlar; doğal vejetasyon (Edirne bitkileri yetiştirilecek biçimde, (6000 – 7000)), her dem yeşil bitkiler bahçesi (4000 – 5000 M2), tıbbi bitkiler bahçesi, aromatik bitkiler bahçesi, endemik bitkiler bahçesi, çiçek gösteri, gül bahçesi, huş, koleksiyon bahçesi, yerörtücüler bahçesi, soğanlı rizomlu yumrulu bitki bahçesi, gösteri havuzları, gösteri ve seyir terasları, fidanlık, çocuk bahçesi, çöl bitkileri bahçesi, engelliler bahçesi, evcil hayvanlar bahçesi, göl ve kapalı mekanlar; ziyaretçi merkezi, teşhir serası eğitim binası, kütüphane ve idari bina boyunca belli rotasyon oluşturacak şekilde kurgulanmıştır.
Teşhir serası tasarımı oluşturulurken vaziyet planındaki yeri kentin çizgisel aksını takip eden ve kentin siluetine saygı açısından boyuna uzanan formu, ılıman iklim-çöl iklimi-kutup ikliminde yaşayan bitkilerin uzanabileceği boylar öngörülerek üst örtü kabuk sistemi kademelendirilmiştir. Böylece kent girişindeki siluetini bozmayarak kent bütünlüğüne katkı sağlayacak hale gelmiştir.
Araştırma merkezi ve üretim serası işlevsel olarak ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda iki kütlenin beraber çalışmasını öngördüm.
İşlevsel açıdan getirdiği kolaylıklar; Araştırma merkezin laboratuvarında çalışan kişilerin seradaki gelişmeleri direk olarak takip edebilmesi ve seralardan alınacak tohumların tohum saklama odalarına getirilmesi gibi işlemleri kolaylaştırmıştır.
İki formun zıtlıktan doğan birlikteliği ile bir bütünlük yakalamaya çalıştım.
Kamusal alan, yarı kamusal-yarı özel alan ve özel alanlar göz önünde bulundurularak eğrisel tasarım ile vaziyet planı oluşturulmuştur.
Tasarımdaki diğer önemli şey, güneş kırıcılarıdır. Güneş kırıcıları ile hem cephe anlamında hem de vaziyet anlamında kütleler arası bir bağ kurulması hedeflenmiştir.