İstanbul Gedik Üniversitesi öğrencisi Volkan Sönmez'in, Proje Tasarı Stüdyosu 2 dersi kapsamında Özlem Belir ve Muhammed Furkan Demirer yürütücülüğünde hazırladığı spor kompleksi tasarımı.
Tasarımında, irrasyonel hatların, işlevsel iç mekan kurgusuna göre şekillendiği bu projede çelik ve betonarme strüktür bir arada kullanılarak özgür çizgilerin kullanımı sağlanmıştır. Proje de engelli kullanımına engel oluşturacak unsurlar giderilmiştir.
Yapıya bakıldığında tasarımsal alanda ilk dikkat çeken unsur, yapının bütününde tek parça halinde olması ve yumuşak hatlara sahip olmasıdır. Yapıda klasik kapı pencere açıklıkları yerine kabuğa yırtılmış ve esnetilmiş hissiyatı veren geniş açıklıklar tasarlanmıştır. Bu yarıklar genel olarak güney cephesine yönlendirilerek batı güneşinin sporculara negatif etkisi önlenmiş ve güney ışığının doğal aydınlatılması optimum düzeyde kullanılmıştır. Uzay kafes sistemle taşınan dış kabuk birçok bölgede sağır tasarlanırken, kafes içerisindeki kontrollü havalandırma sistemi sayesinde iç mekan sürekli olarak havalandırılıp aynı zamanda iç mekanda ısıl denge sağlanmaktadır. Yapı bütününde çelik ve betonarme strüktürün bir arada kullanımıyla taşınmaktadır.
Yapının iç mekan kurgusuna bakılacak olursa, temel kaygılar;
Projenin dış kabuk formu birçok işlevin etkisiyle şekillenmiştir. Yatay açıklardan alınan ışığın olumsuz etkisinden kurtulmak amacıyla özellikle batı cephesi kör tutulmuş ve açıklıklar cephelere dik olacak biçimde tasarlanmıştır. Kabukta oluşturulan bu yarıklar aynı zamanda giriş çıkışları da sağlamaktadır. Proje, farklı kottaki katlara, arazinin eğimli yapısından da faydalanılarak, düz ayak ulaşılabilir tasarlanmıştır. Bu sayede engelli ulaşımı kolaylaştırılmıştır. Neredeyse tüm alanlardan çıkışlara çok kolay ulaşılabilmesi acil durumlarda binanın güvenli bir biçimde boşaltılabilmesini sağlamaktadır.
Projede tribünlerin yanı sıra iki adet daha seyir alanı tasarlanmıştır. Bu seyir alanları, havuz hacminin sahip olduğu yüksek buhar ve nemden etkilenmemektedir. Projede sporcu girişi, seyirci girişi ve teknik eleman girişi olmak üzere üç ana giriş bulunmaktadır. Bu sayede kirli, temiz ayak bölümleri kesin bir biçimde birbirinden ayrılmıştır. Havuz ve tribünlerin içinde bulunduğu geniş hacimde ses yankılanması öngörülerek akustik çözümü için kabuğun iç yüzeyi, sesi absorbe eden ızgaralarla donatılmıştır. Bu ızgaralar ve kabuğun dış kaplaması, çelik konstrüksiyonun yangına dirençsizliğinden dolayı yanıcı olmayan malzemeler kullanılarak oluşturulmuştur.
2 yorum
Projenin tasarım yönüne çok değinmeden muazzam bir gayret olmuş, onu görüyorum. Çizimler ve maket aşamaları çok zorlu imiş. Ama makette mavi ve yeşil renk yapmasaydınız keşke. Alçının üstünden çizikler oluşturarak renk farklılıklarını belli etseydiniz temel tasarım adına çok daha iyi bir maket olabilirdi.
Faruk Özgökçe
Yorumunuz için teşekkür ederim. Kısıtlı bir süreye sıkıştırılmış zaman harcayan çalışmalarda, bahsettiğiniz haklı eleştriler konusunda istemeden ödün vermek zorunda kaldım.