MİMARİ RAPOR
• 38.PARALEL
38. Paralel savaşın iki tarafı arasında bir sınır kabul edilmekteydi. Bu sebeple Kore Savaşı, aynı zamanda 38. Paralel Savaşı adıyla da anılmaktadır. 38. Paralel savaşın sınır hattıdır. Arazide korunan ağaçlar da gözetilerek savaşın sınır hattına ithafen bir aks oluşturulup bu aks boyunca plan kurgusu düzenlenmiştir.
• MUGUNGHWA ÇİÇEĞİ
Kore’nin ulusal çiçeği, Türkiye’de ağaçhatmi (Hibiscus syriacus) olarak anılan ve temmuz ile ekim ayları arasında çiçek açan gunghwa’dır. Adını Korece ‘ölümsüzlük’ kökünden alan bu bitki, yaz ve sonbahar aylarında tüm Kore’yi olanca güzelliğiyle süsler.
Mimari konsepti ‘ölümsüzlük’, ‘sonsuzluk’ duygularını barındıran, Kore’nin milli çiçeği kabul edilen ‘ağaçhatmi çiçeği’ oluşturur. Ağaçhatmi çiçeği hem Kore halkını temsil ederken hem de verdiği onurlu mücadeleyle hayatlarını kaybeden şehitlerimizin ölümsüzlüğünü hatırlatır. İki ayrı millet tek bir duyguda birleşir.
Savaş, birçok millete, kültüre, inanca verdiği zararlarla yıkıcı etkilere sahip olsa da barış, dostluk, kardeşlik olan ve olabilecek tüm savaşların ötesindedir.
Birlik, bir olma duygusu, kardeşlik ve sevgi asıl ölümsüzlüğün, sonsuz barışın kapısını açar. Mugunghwa çiçeği en saf haliyle, sevgiyi, umudu, sonsuzluğu, ölümsüzlüğü simgeler. Yani hep ihtiyacımız olan duyguyu… Bu simge mimari projenin kurgusunu oluşturur ve iki milletin ortak duygularının izleriyle şekil alır.
• TÖREN MEYDANI / ANIT
Örnek tören şemasında belirtilen tören meydanı – anıt kurgusunda anıt ve tören meydanı arasına geçici müze sokağı düzenlenmiştir. Bu sokak bütün birimleri besleyecek biçimde tasarlanmış olup sokağın bitiminde de anıt ve etrafında Kore Savaşı şehitlerimizi anmak adına temsili bir şehitlik alanı oluşturulmuştur. Böylelikle örnek tören alanı şeması kütleyle ortak bir biçimde yorumlanıp bütüncül bir anma alanı etkisi yaratılmıştır.
• ANITSAL YAKLAŞIM
Proje, Kore Savaşı’nı konu alır, Türk askerinin Kore saflarında verdiği büyük mücadelelerin, onurlu direnişlerin, yaşanan keder dolu hikâyelerin izlerinin oluşturulacak mimari kurguyla tarihe ışık tutmasını hedefler. Bir anma alanı tasarımı olan projede bu sebeplerle anıtsal yaklaşımlar tercih edilmiştir.
• KORUMA
Savaşlar nesiller boyunca tüm canlılarda ölümcül ve yıkıcı etkiler bırakmıştır. Savaşlar ülkeleri, milletleri, bitkileri, hayvanları ve tüm canlıları hedef alır. Her şeyi yıkar. Umutları bile…
Mimari projede hedeflenen savaşın bu yıkıcı ve ölümcül yanını her anlamda tasarımdan uzak tutmaktır. Doğaya en az müdahale ve var olanı, canlıları korumak projenin temel ilkesidir. Neticede ortaya konan proje ise iki milletin ortak duygularını korur.