Katılımcı, 4. Geleneksel Stant Tasarım Öğrenci Yarışması

PROJE RAPORU

Konusu “Doğal yapı malzemesi olan mermerin mekanın duyumsanmasındaki yeri” olarak belirlenen stant tasarımına, anahtar kelime olan ‘duyu’ların irdelenmesi ile başlanmıştır.

İlk olarak Aristoteles tarafından sıralanmış olan beş duyu; görme, koklama, tatma, işitme, dokunma olarak bilinmektedir. Görme, koklama, tatma, işitme duyuları belli bir organ veya bölge tarafından yürütülürken, dokunma deri aracılığı ile çalışır ve vücut deri ile kaplıdır. Bu yüzden dokunma duyusunun kapsama alanı diğerlerine göre daha fazladır.

Dokunma duyusu reseptörlerinin en çok bulunduğu yerlerden biri parmak uçlarıdır. Parmak uçları halkalardan ve merkezi bir tepeden oluşmaktadır. Parmak uçları, merkezi algının en çok gerçekleştiği kısımdır. Parmak uçlarının şekli ve çalışma prensibinden yararlanılarak stant çözümlenmek istenmiştir.

Stant merkez ve çevresinde dolanan halkalar şeklinde tasarlanmıştır. Merkezin yaklaşımda en çok algılanan kısım olması , diğer halkaların ise mermer-mekan ilişkisinin yansıtılacağı mekan kurgusunda kullanımı amaçlanmıştır.

Merkezi siyah nokta parmak ucu reseptörlerinde olduğu gibi algının ilk ve en çok gerçekleştiği kısım şeklinde tasarlanmıştır. Merkezin etrafını saran halkalar, dikey olarak kullanılmış çeşitli mermer plakaların kombinasyonundan oluşmaktadır. Bunlar aynı zamanda açık katalog görevi görmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın