Katılımcı, 4. Geleneksel Stant Tasarım Öğrenci Yarışması

Katılımcı, 4. Geleneksel Stant Tasarım Öğrenci Yarışması

PROJE RAPORU

Mermer, kalker ve dolomitik kalkerlerin ısı ve basınç altında başkalaşıma uğrayarak kristalleşmesi sonucu oluşmuş metamorfik bir kayaçtır. Bu oluşum süreci bazen binlerce yılı bulabilmekte ve mermerin bu yolculuğunda ona eşlik eden doğadaki yol arkadaşları toprak, su ve bitki ‘doğal’ oluşumun ‘algısını’ oluşturmakta.

Tümaş Mermer’in üretimdeki teknoloji gücünü, bilim ışığında yükselişini, başarı oranını sürekli arttırmasını sergilemek ve bunu büyük çaplı yapı/mermer fuarlarında stand marifetiyle müşterilerine, iş dünyasına ve tasarımcılara duyurmak gayesi taşıyan tasarımda, mermerin ‘mekan algısı’nda yarattığı etki üzerinde durulmuştur.

Öncelikle belirlenen stand ölçülerine sadık kalarak, tasarım alanının iki farklı mekana bölünmesi ve işlevsel olarak farklılaşması amaçlandı. Bununla beraber mekanların bir bütünlük içerisinde olması da göz önünde bulunduruldu.

Asıl sergileme elemanı olarak ‘çağdaş teknoloji’ üretimli mermerin mimari bir tasarım öğesi biçiminde sunulması hedeflendi. Tamamen mermer görünümlü bu sergi öğesi aslında Tümaş Mermer’in teknoloji ve bilim ışığında geldiği noktayı duyurmak ve ‘algı’latmak açısından oldukça önemli bir yer almakta.2 milimetre kalınlığında kesilmiş mermerin kimi yerlerde oval hareketlere olanak vermesi ve farklı yapı malzemeleri ile bir araya gelmesi, fuar ziyaretçileri üzerinde adeta bir ‘mekansal algı’ oluşturması yönüyle önem arz etmekte. Deprem riskinin yüksek olduğu ülkemizde yapıların ağırlığı deprem konusunda esaslı bir yer tutmakta. Bu doğrultuda inceltilmiş mermerler, Seramik, Ahşap, Perlit, Betopan, Alüminyum Honeycomb, Alüminyum Komposit, Cam, Akustik Panel gibi farklı yapı malzemeleri ile bir araya gelerek amaçladığı işlevi görürken aynı zamanda yapının gereksiz ağırlıktan kurtulmasına da olanak sağlamakta.

Oluşturulan iki mekandan biri, tasarlanan ve sergilenen mermer öğesinin bulunduğu alan. Tamamen açık ve mermer öğesinin her yönden ‘algı’lanmasına olanak tanıyan bu alan, mermer öğesinin yakından incelenmesine, standa dahil olunmasa bile fuar ziyaretçileri tarafından görülmesine, bir noktada standın amacına ulaşmasına büyük ölçüde katkı sunmakta. Kapalı mekan olmayışı, yoğun bir ziyaretçi sirkülasyonu esnasında mekanın kullanım konforunu korumakta. Aynı alan üzerinde konumlanan su öğesi, mermer öğesinin algılanmasına ‘doğallık’ katarken, aynı zamanda hafif tonda duyulan suyun akış sesi yorulan fuar ziyaretçileri için de dinginlik noktası oluşturmakta.

Tasarlanan diğer mekan ise yarı açık şekilde oluşturularak, diğer üst segment mermerlerin sergilendiği, ziyaretçilerin bilgilendirildiği bir işleve sahip. Sergilenen mermer öğesiyle kontrast şekilde oluşturulan mekanda, koyu renkte bir dokuyla sergi yüzeyi oluşturuldu. İki mekan arasındaki kontrast ilişki ‘mekansal algıda’ farklılığı amaçlamakta. Yine bu alana dahil edilen ve mekâna/standa doğallık algısı katması hedeflenen doğal bitki peyzaj birimi, mermerin doğayla olan yolculuğunu tekrar düşünmeye davet etmekte. Sıcak bir algı oluşturması amacıyla ahşap mobilyalarının kullanılması önerilen mekanda, ızgaralı üst örtü kullanılarak genişlik hissinin verilmesi amaçlandı. Bu alanla ilişkilendirilen depo birimi, standın görünmeyen bir bölümüne konumlanarak, stand çalışanlarının rahat ulaşımlarına olanak sağlamakta.

Tasarlanan mermer öğesi aynı zamanda broşürlerin de bırakıldığı ve sergilendiği bir eleman olarak da kullanılabilmekte. Adeta bir fuar mobilyası işlevini üstlenmekte. Su öğesi yakının da tasarlanan dijital deneyim alanı ise ziyaretçilerin dinlenirken aynı zaman da sergiyi ve malzemeleri deneyimlemelerine devam etmelerine olanak sağlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın