Katılımcı, Kamu Binaları Tasarımı Fikir Yarışması

PROJE RAPORU

Proje alanı şehrin tam kalbinde, tarihi kale karşısında, medresenin önünde, meydanın bir parçasıdır. Bunun bilincinde şehre kendi kimliğini yansıtacak ama bunu günümüz modern mimarisiyle yorumlayarak gelecek neslin belleğinde yer edecek bir değer bırakma fikri öncül motivasyonumuz olmuştur.

“Biz binaları sonra da onlar bizi şekillendirir”
                                                   W.Churchill

Kent merkezi odağı olan meydana, geniş ölçekten bakıldığında Kuzey’den, Sahabiye Mahallesinden gelen gridal düzen ve Güney’deki kale ile şekillenen yapılaşma dikkatimizi çekmiştir. Mevcut duruma bakıldığındaysa proje alanında düğümlenen bu ızgara sistemler yerini büyük bir tören alanına sonra proje alanına göre daha doğuda bulunan valiliğe bırakmıştır. Bu alan işlevi olsa da, yılın büyük bir bölümünde halkın kullanamadığı, tanımsız bir boşluk olarak kalmıştır. Bizim ilk önerimiz, güçlü ızgara sistemiyle kaleye paralel olan aksın uzlaştırılması ve kent sakinlerine daha kullanışlı mekan tanımlanması oldu.

İşlev Programlaması

Sonraki adımda ise işlevlerimiz (Resim atölyesinden, il yazı işlerine kadar) alanlarına göre iki boyutta çizilerek sıralandırıldı ve birbirleriyle ilişkilerine göre iki programa ayrıldı. Bu haritalama bize valilik ve kültür merkezinde en uygun sirkülasyon ağı ve kütle kararları verebilmemizi sağladı.

Kütle & Cephe

Kayseri taşının geleneksel kullanımında yapılan pahlama işlemi yeniden yorumlandı. Aynı zamanda bu “pahlanmış” kenarlar peyzajda da kullanıldı ve üçüncü boyuta kaldırıldı.

Kayseri taşının sıcaklığıyla gelen doğallık, alüminyum gibi çok daha günümüze ait bir cephe malzemesinin organik formlarla sunulmasıyla korundu. Aynı zamanda bu doğal form, levhalara verilen açılar kontrol edilerek istenilen açılardan istenilen açıklığı sağlamamıza olanak sağladı (bkz. Kültür merkezi gece görselleştirmesi)

Mimarlığın kendisinin sergilenmesi fikriyle, Kayseri taşı ve alüminyum paneller, kültür merkezi içerisinde, cam kütle içerisinde kullanıldı. Şehrin merkezindeki bu sanat buluşma/sergileme noktasına mimarlığın kendisi de dahil oldu. (bkz. Kolonat & Peyzaj görselleştirmesi)

Etiketler

Bir yanıt yazın