Katılımcı, Kamu Binaları Tasarımı Fikir Yarışması

Proje Raporu

KIYMETİN MUHAFAZASI

Ardeşen Belediye Binası, bulunduğu alanın parçası olarak kendine has özellikleri olan bir yapı ve bu yapıyla bağlantılı açık alanlar bütünü olarak düşünülmüştür. Sahip olduğu bağlamla uyumlu, sürdürülebilir, çevreyle direkt ilişkili bir sistem oluşturmak, bu projenin ana amaçlarındandır.

KONUM

Ardeşen Belediye Binası alanı; kuzey yönünde Karadeniz Sahil Yolu ve Karadeniz, batı yönünde yeşil doku devamında ise Ardeşen ilçe merkezi, doğusunda dere ve güneyinde Tunca Vadisi Tabiat Parkı’na kadar uzanan devamlı bir yeşil dokuyla çevrelenmektedir. Yarışma alanının Karadeniz Sahil yolu kısmında, mevcut durumda yer almayan yol cebi yer alması beklenmektedir.

DOKU

Tasarım alanı, az katlı konut dokusunun yoğunlukta olduğu, taşın ve ağacın farklı biçimlerde yapı elemanına dönüştüğü, iklimsel veriler doğrultusunda kırma çatılı bir biçimlenişin hakim olduğu bir dokuda yer almaktadır. Yapı hakim manzara yönü olan Karadeniz’e doğru konumlanmıştır.

YAPIM DİLİ

Doğu Karadeniz çevresi, özellikle de Rize ve Ardeşen çevrelerinin yapım kültürü geleneği irdelendiğinde, Ardeşen Belediye Binası, Karadeniz mimarisinin örneklerinden olan serender imgesinin tarihsel referanslar ile yeniden yorumlanması önemsenmiştir. Serender, genellikle Orta ve Doğu Karadeniz’e özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Yapı, dört direk üzerine oturtulmuş bir tür odadır. Karadeniz insanının iklim ve arazi şartlarıyla mücadelesinde geliştirdiği pratik bir çözümdür. Farklı işlevlerle kullanılan serender fikri, mimari biçimlenişi yönlendiren fikirsel altyapıyı teşkil etmektedir. Bu doğrultuda geçmişin güzelliği günümüz işleviyle buluşturulur.

PROGRAM VE İŞLEYİŞ

Yapı önünde; araziye ana yaklaşımın olduğu Karadeniz sahil yolundan geriye çekilerek, Belediye Hizmet Binası ana girişinin ve çok amaçlı salon giriş amfilerinin beslendiği bir doğa promenadı oluşturulur. Doğa promenadı halkın yoğun olarak kullanacağı bu girişler, iki kütleye dağılım sağlayan ana giriş ve zemin katta oluşturulan yeşil doku ile beslenir. Doğa promenadının yönelimi, güney yönündeki yeşil dokunun kuzeydeki Karadeniz’e bağlanmasından oluşur.

Program oluşturulurken geçirgenlik göz önünde bulundurulmuştur. Doğa düşeyde ve yatayda yapının her kısmında deneyimlenmektedir. İlçe merkezinden alınan aks doğrultusunda ortaya çıkan atrium boyunca devam eden sirkülasyon, günlük hayata bütün kullanıcılar için en sık kullanılacak yerdir. Atrium boyunca devam eden sirkülasyon sadece bir galeri boşluğu olmaktan çıkıp aynı zamanda kullanıcıya sürekli yeni mekanlar ve bakı noktaları oluşturmaktadır. Oluşan bu mekanlarda çatı ve cephelerden doğal havalandırma yapmak mümkün olacaktır.

Yapı birinci kattan itibaren Belediye Hizmet Birimleri, Sosyal ve kültürel merkez olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım ikinci kattaki sanat köprüsü ile bir araya gelmektedir. Yapının Belediye kısmında oluşturulan şemada birimler kullanıcı yoğunluğu düşünülerek ayrıştırılıp bu doğrultuda dağıtılmıştır. Meclis ve başkanlık ofisleri daha sakin olması planlanıp, ayrıca bodrum katta bir protokol girişi de planlanmıştır. Manzaraya en hakim konumda bulunması düşünülmüştür.

PEYZAJ
Zeminin tamamıyla kullanıcıya bırakıldığı projede yeşil doku kesintisiz bir biçimde denizle buluşmaktadır. Kullanıcıların yoğun olarak, deneyimledikleri alanlarda ticari kullanımlar ve sosyal donatılar yer almaktadır. Bu sosyal ve ticari mekanlar geçirgenliği etkilememek adına sirkülasyon bantları içerisinde tasarlanmıştır.

Alanın doğu yönünde dere kenarı tertiplenip kontrollü bir şekilde yaşayan bir sosyal alana dönüştürülmüştür. Peyzajda ve yapının genelinde geleneksel malzeme olan kayın ağacı ve taş kullanımına dikkat edilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın