Satın Alma (Ofis16 Mimarlık), Çanakkale Belediyesi Çarşı, Yaşam Merkezi ve Otopark ile Yakın Çevresi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

Yarışma alanı Çanakkale’nin merkezinde, Sit bölgesinde, Cumhuriyet, Mehmetçik ve İnönü Bulvarları ve Muammer Aksoy sokağın sınırladığı bir alanda yer almaktadır. Alan çevresinde Açık ve yeşil alanlar, Emniyet, PTT gibi kamu hizmet kullanımları, ilk ve orta öğretim tesisleri, konut, ticaret ve hizmet iş yerleri vb. çeşitlenmiş MİA işlevleri konumlanmıştır.

Bölgenin batısında sahil kullanımları Feribot iskelesi ve meydan, güneyinde Cumhuriyet Meydanı ve ticari caddeler vardır. Projelendirilen çarşı, yaşam merkezi ve otopark işlevleri MİA bölgesinin işlevselliğini, canlılığını ve çekiciliğini arttırması hedeflenmektedir.

Yarışma şartnamesine uygun olarak koruma amaçlı imar planının karar ve kuralları doğrultusunda yarışma şartnamesine uygun olarak tasarlanan yapı projesi ve çevre düzenlerinin bölgenin mekan ve yaşam kalitesini artması kentin kimliğine katkı yapması amaçlanmıştır.

Proje alanında taşıt ulaşımını azaltmak/sakinleştirmek amacı ile taşıt yaya ayrımına dayalı düzenlemeler önerilmiştir. Yarışma ve çevre düzenlemesi yapılacak alandaki kullanımlar kapalı otopark giriş çıkışları olarak düzenlenmiştir. Buna göre yaklaşık 450 araçlık kapalı otopark girişi İnönü Bulvarı Emniyet Md. önünden ve Cumhuriyet Bulvarı’ndan meydan ile Fen Lisesi arasından servis alacaktır. Bu giriş aynı zamanda Emniyet Müdürlüğü önünde konumlandırılan açık otoparka da hizmet verecektir.

Kapalı otopark çıkışı kuzeyde Mehmetçik Bulvarı’na çıkış verecek biçimde düzenlenmiştir. Bu bölgedeki mevcut akaryakıt istasyonuna paralel olarak verilen otopark çıkışı ile akaryakıt istasyonu giriş çıkışı yeniden düzenlenmiştir.

Cumhuriyet Caddesi-Meydanı ile Halk Bahçesini bağlayan ana yaya bölgesi ve Muammer Aksoy Parkı yarışma projesine hizmet verecek biçimde, yeniden düzenlenmiştir. Bu bölge üzerinde tasarlanan çarşının ana yaya yaklaşım noktaları belirlenmiştir.

179 ada da yer alan 6 ve 7 parseldeki korunacak yapılar çevresi ile uyum içinde cephe düzenlemeleri yapılarak kütüphane ve çalışma/okuma bölgesi olarak yeninden kurgulanmıştır. Diğer parseller park olarak düzenlenmiş, Muammer Aksoy Parkı ile Cumhuriyet Caddesi’ne cepheli park bütünleştirilerek Lise Caddesi yayalaştırılmıştır.

Kızılay Sokak ve Hükümet Sokak alanın denize açılan yaklaşım yollarıdır. Bu yollardan gelen akış, Cumhuriyet Meydanı / Cumhuriyet Bulvarı tarafından gelen akışla beraber Halk Bahçesi tarafından gelen yaklaşımlarla Çarşı yapısının önünde kesiştirilerek yayaları projenin içlerine doğru bağlamaktadır.

Ana mimari yaklaşım olarak açık planlı bir çarşı tasarlanması hedeflenmiştir. Alanın batısından gelen akslar alanın sınırlı doğu yaklaşımlarından gelen akslarla merkezi bir avluda kesiştirilmiştir. Çarşı yapısı içerisindeki tüm yaya dolaşımı üstü açık sokaklar, avlu ve açık teraslar etrafında konumlandırılmıştır. Bu sayede bölge halkının kapalı kutu bir alışveriş alanı içerisinde değil de, Çanakkale sokaklarında dolaşır gibi Çarşı içerisinde dolaşabilmesi, mekanı sokak algısıyla deneyimleyebilmesi sağlanmıştır.

Alanın kuzeyinden gelen ana yaklaşım aksında konumlandırılan açık avlu 1. bodrum katta bulunan ana sahne ve deneysel sahnelerin ortak fuayesine açılmaktadır. Bu açık avlu aynı zamanda parktan da hizmet alacak şekilde açık sahne olarak da hizmet verebilecektir. Gündüz ve gece kullanımları için uygun olarak tasarlanan avlunun çarşıya bakan duvarında sinema gösterimleri de yapılabilecektir.

Yeme içme alanları zeminde çarşının doğusunda, 1. katta çarşının kuzeyinde parka vista yaparak açık terasları da kullanacak şekilde düzenlenmiştir. Alanın güneydeki yaklaşım noktasına zemin katta belediye hizmet birimleri ve zabıta konumlandırılmıştır. Bu bölgeden açık merdiven ve asansör sistemiyle farklı katlarda el sanatları ve müzik atölyelerine ulaşılmaktadır. Doğudaki yaklaşım noktası 1. katta cep sinemalarına hizmet vermektedir. Bu bölgeden ayrıca girişi 2. katta konumlandırılmış çocuk etkinlik merkezine de ulaşılmaktadır. Çocuk etkinlik merkezi girişini 2. kattan alınmış, oyun alanları çarşının gürültüsü ve hareketliliğinden uzak olması planlanarak ara katta tasarlanmıştır. Bu ara kat üst çatı kotunda açık teras kullanımına da izin vermektedir.

Proje içerisinde 1. ve 2. bodrum katlara yerleştirilen otopark işlevleri için, alanın rahat kullanımı ve talep edilen otopark miktarının fazlalığı göz önünde bulundurularak her otopark yerinde iki aracı barındırabilecek olan elektronik araç kaldırma sistemi kullanılmıştır.

Etiketler

1 Yorum

  • olog-troll says:

    “Asılma şeması her paftanın üzerinde sağ alt köşesinde belirtilecektir.” 🙁 Şartnameye uymuyor. Jürinin kafadan elemesi ve emeklerinizi harcaması lazımmış.
    Bir de o konferans fuayesinde fazla ışık sorunu yaşanır, ona bir önlem almak lazım arkadaşlar.

Bir yanıt yazın